ΝΕΑ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ”Η ΕΛΙΑ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΜΟ”
Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας της αφιερωμένης στα μουσεία, στο Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας στη Λέσβο, τα εγκαίνια της έκθεσης «Η ελιά, το λάδι, και η συμβολή τους στον πολιτισμό». Η έκθεση οργανώθηκε από την πολιτιστική «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» η οποία και δημιούργησε το Μουσείο που στεγάζεται σ’ ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό και μηχανολογικό μνημείο που οικοδόμησε, η οικογένεια του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη στα 1887.
Πολύς κόσμος κατέκλυσε την εσωτερική αυλή του Μουσείου κάτω από την επιβλητική καμινάδα του εντυπωσιακού μνημείου. Ο Πρόεδρος της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος», στην οποία ανήκει το Μουσείο- Ελαιοτριβείο, αρχιτέκτων και τ. Υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, καλωσόρισε τους καλεσμένους κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο Μουσείο αλλά και στη σημασία του πολιτισμού της ελιάς που είναι το κυρίαρχο δέντρο στο νησί της Λέσβου.
«Εγκαινιάζουμε είπε μια από τις πιο σημαντικές εκθέσεις που έγιναν σε αυτόν τον χώρο και στην Λέσβο, χάρη στην συνεργασία του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, του Μουσείου της Ακρόπολης Αθηνών, του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Προλογίζοντας τους ομιλητές στην εκδήλωση, ο κ. Σηφουνάκης ευχαρίστησε τον Έφορο Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη, το Γενικό Διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη και τον Διευθυντή του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητή Νίκο Ζούρο. Ευχαρίστησε επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού και το Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση που είναι και οι χορηγοί της εκδήλωσης.
Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης μιλώντας με θέμα «Η ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα» έκανε εκτενή αναφορά στη σχέση της Λέσβου, με την ελιά, και το λάδι στους αρχαίους χρόνους. Σημείωσε τη γνώση της διαδικασίας παραγωγής λαδιού από την εποχή του προϊστορικού οικισμού της Θερμής. Επίσης έκανε αναφορά στην εγκατάσταση του ελαιοτριβείου που βρέθηκε κοντά στην Πηγή της Λέσβου. Και ανέλυσε πλήρως της σημασία του αρχαίου διπλού λίθινου ληνού του 2ου – 3ου αιώνα π.Χ. που εκτίθεται μόνιμα στο Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά. Ας σημειωθεί ότι ειδικό ένθετο για αυτό το μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα επιμελήθηκε ο ίδιος, και διατίθεται στους επισκέπτες του Μουσείου.
Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, αναφέρθηκε στους Παναθηναϊκούς αγώνες και την καλλιτεχνική ιδιαιτερότητα των Παναθηναϊκών Αμφορέων, αναλύοντας μεταξύ άλλων την αξία του παρουσιαζόμενου στην έκθεση αρχαίου Παναθηναϊκού Αμφορέα του 4ου π.Χ. αιώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμβολή της Λέσβου στον πολιτισμό της ελιάς ενώ «βάφτισε» τη Λέσβο «Ελαιοθάλασσα» υμνώντας τον τόπο με ποιήματα που γράφτηκαν για την ελιά
Ο καθηγητής Νίκος Ζούρος, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της ανασκαφής και ανάδειξης απολιθωμένων κορμών δέντρων, και ειδικότερα των απολιθωμένων φύλλων ελιάς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ελαιώνα της Λέσβου. «Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά στη Λέσβο, είναι ορεινές ή ημιορεινές με ξερικά και φτωχά εδάφη. Η ορεινότητα των ελαιώνων και η δυσβατότητα των περιοχών καλλιέργειας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου» σημείωσε ο κ. Ζούρος ο οποίος τόνισε ότι «η Λέσβος αποτελεί μία από τους πλέον σημαντικές περιοχές για την Ελληνική ελαιοκαλλιέργεια με περίπου 11 εκατομμύρια ελαιόδενδρα να απλώνονται σε συνεχείς ελαιώνες».
Μετά το τέλος των ομιλιών έγινε ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης.
Σε αυτήν, εκτίθενται μεταξύ των άλλων:
– Πτερυγιόσχημος αμφορέας της πρώιμης εποχής του χαλκού από τον προϊστορικό οικισμό της Θερμής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
– Παναθηναϊκός αμφορέας του 4ου π.Χ. αιώνα από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
– Αρύβαλλος του 6ο π.Χ. αιώνα από το Μουσείο της Ακρόπολης
– Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος, από το Ίδρυμα Λάτση ο ποιητής κύριος Βαγγέλης Χρόνης ο οποίος απεύθυνε και χαιρετισμό, ο βουλευτής Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δυτικής Λέσβου Ζαχαρώ Ιωακείμ, άλλοι αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών του νησιού.
Μεταξύ των καλεσμένων που επισκέφθηκαν τη Λέσβο ειδικά για την έκθεση ήταν και ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τη σύζυγο του γνωστή δημοσιογράφο Σία Κοσσιώνη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ:
‘’Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό’’
Στο ‘’Μουσείο- Ελαιοτριβείο’’ (τ. Βρανά) της ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ εγκαινιάζεται το Σάββατο 18 Μαΐου 2024 και ώρα18:30, Διεθνής Ημέρα Μουσείων η αρχαιολογική έκθεση:
‘’Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό’’
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και θα εκτεθούν Αρχαιολογικά Αντικείμενα από:
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
– Πτερυγιόσχημος Αμφορέας της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από τον Προϊστορικό Οικισμό της Θερμής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
– Παναθηναϊκός Αμφορέας (4ος π.Χ. αιώνας) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
– Αρύβαλλος (6ος π.Χ. αιώνας) από το Μουσείο της Ακρόπολης
– Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Ομιλητές στην εκδήλωση:
-Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου με θέμα: ‘’Η Ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα’’
-Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας – Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Αθηνών με θέμα: ‘’Το Λάδι και οι Παναθηναϊκοί Αμφορείς’’
-Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα: ‘’Λέσβος: Γεωλογία και Ελαιώνες’’
Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής ‘’Εταιρία Αρχιπέλαγος’’ Νίκος Σηφουνάκης.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το ‘’Μουσείο- Ελαιοτριβείο’’ (τ. Βρανά) της ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ πριν λίγους μήνες Εγκαινίασε τις Ανακαινισμένες Εγκαταστάσεις του, και την Νέα Μουσειολογική Παρουσίαση των εκθεμάτων του.
Ο Ιστορικός Μηχανολογικός Εξοπλισμός του έχει πλέον την εναλλακτική δυνατότητα χρήσης της Ηλεκτροκίνησης, και ο επισκέπτης του Μουσείου δύναται να δει και να κατανοήσει πως ακριβώς γινόταν στο Ελαιοτριβείο η επεξεργασία της Ελιάς και η Παραγωγή του Λαδιού πριν από 137 χρόνια όταν και πρωτολειτούργησε.
Η πρώτη σημαντική εκδήλωση που προγραμματίζεται να γίνει το 2024, είναι στις 18 Μαΐου και ώρα18:30, ημερομηνία που συμπίπτει με την ‘’Διεθνή Ημέρα Μουσείων’’ και έχει θέμα:
‘’Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό’’
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου και θα εκτεθούν επίσης Αρχαιολογικά Αντικείμενα, από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, το Μουσείο της Ακρόπολης Αθηνών, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται ενδεικτικά:
- Πτερυγιόσχημος αμφορέας της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού από τον Προϊστορικό Οικισμό της Θερμής από το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης
- Παναθηναϊκός Αμφορέας (4ος π.Χ. αιώνας) από το Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών
- Αρύβαλλος (6ος π.Χ. αιώνας) από το Μουσείο της Ακρόπολης
- Απολιθωμένα φύλλα ελιάς ηλικίας 60.000 ετών, από το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου
Την εκδήλωση των εγκαινίων θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής ‘’Εταιρία Αρχιπέλαγος’’
Νίκος Σηφουνάκης, και ακολουθήσουν οι Ομιλητές:
-Παύλος Τριανταφυλλίδης, Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου με θέμα:
‘’Η Ελιά στη Λέσβο κατά την αρχαιότητα’’
-Νίκος Σταμπολίδης, Καθηγητής Αρχαιολογίας -Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης Αθηνών με θέμα:
‘’Το Λάδι και οι Παναχαϊκοί Αμφορείς’’
-Νίκος Ζούρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου –
Διευθυντής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με θέμα:
‘’Λέσβος: Γεωλογία και Ελαιώνες’’
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μουσείο Ελαιοτριβείο (Βρανά) της ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’
Νέα αρχή με μια λαμπρή γιορτή
«Απόψε η χαρά και η συγκίνηση ξεπερνούν όλα τα άλλα συναισθήματα κι ας είναι κι αυτά πολλά». Η φράση αυτή του Γιώργου Νταλάρα – με την οποία ο κορυφαίος καλλιτέχνης άνοιξε τη δίωρη συναυλία του στην κατάμεστη μεγάλη αυλή του Μουσείου Ελαιοτριβείου (Βρανά) στον Παπάδο της Λέσβου, το Σάββατο, 29.7.2023 – απηχεί με τον καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα και το κλίμα των εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος για να γιορτάσει τη ριζική ανακαίνιση του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου της Γέρας, η οποία ολοκληρώθηκε.
Με την αφιλοκερδή συμμετοχή του στη μεγάλη αυτή μουσική γιορτή ο Γιώργος Νταλάρας, όπως ο ίδιος υπογράμμισε από σκηνής, θέλησε να εκφράσει την αναγνώριση και τη συμβολική του υποστήριξη στις επίμονες και ανιδιοτελείς προσπάθειες της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, η οποία δημιούργησε και λειτουργεί, σε πείσμα των δυσκολιών, το σπάνιο αυτό θεματικό μουσείο, κάνοντας ειδική τιμητική αναφορά στον Πρόεδρό της και στενό του φίλο, Νίκο Σηφουνάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «επιτομή της αξιοπρέπειας και της αξιοσύνης» θυμίζοντας επιγραμματικά την σπουδαία προσφορά του στη Λέσβο, στον τόπο που διάλεξε ο ίδιος για πατρίδα του.
Στη συνέχεια ο μεγάλος ερμηνευτής αφού εξέφρασε την ξεχωριστή χαρά του γιατί ξανασυναντά το κοινό της Λέσβου ύστερα από μια μεγάλη περίοδο απουσίας, επιχείρησε μια διαχρονική μουσική διαδρομή που περιλάμβανε πολλές αγαπημένες επιτυχίες του από τις απαρχές της καριέρας του ως και σήμερα, μαγεύοντας τους 1.500 περίπου τυχερούς ακροατές (που εξασφάλισαν έγκαιρα δελτία προτεραιότητας ελεύθερης εισόδου σ’ αυτήν την ανοιχτή συναυλία) και δικαιώνοντας απόλυτα τα όσα είχε αναφέρει προηγουμένως ο Νίκος Σηφουνάκης προλογίζοντάς τον: «Ο Γιώργος Νταλάρας με καθημερινή εργασία και με το μεγάλο χάρισμα της φωνής του έχει κατακτήσει την επιτυχία, την δόξα, την διεθνή αναγνώριση, όσο κανείς άλλος. […] Αυτή η δόξα και η φήμη, θα πορεύονται μαζί του στα χρόνια. Θα έχουν την ευτυχία τα παιδιά και τα δισέγγονα των παιδιών μας να ακούν την φωνή του, να μαθαίνουν για τον μύθο του μουσικού που σεβάστηκε, και ανέδειξε τη λαϊκή μουσική και την παράδοση, αλλά και πάντρεψε το νέο χωρίς εγωκεντρική υπερβολή».
Πριν από τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα, στις 7.30 το ίδιο βράδυ, πραγματοποιήθηκε στη μικρή αυλή του Μουσείου Ελαιοτριβείου (Βρανά) η λιτή τελετή των εγκαινίων του αναμορφωμένου Μουσείου κατά την οποία ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, Νίκος Σηφουνάκης, αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανακαίνισης και στους στόχους της μελλοντικής του λειτουργίας και παρουσίασε, στους 200 περίπου προσκεκλημένους, τους βασικούς συντελεστές του εγχειρήματος στους οποίους επιδόθηκε, ως αναμνηστικό δώρο, το πιστό αντίγραφο ενός εικαστικού έργου της διακεκριμένης ζωγράφου – και μέλους του «Αρχιπελάγους» – Ηώς Αγγελή.
Όπως τόνισε ο κ. Σηφουνάκης «Πέρασαν 23 χρόνια από την έναρξη της πρώτης σωστικής- αναστηλωτικής επέμβασης στο σπουδαίο Αρχιτεκτονικό Μνημείο, και την μετατροπή του σε Μουσείο. Το παλιό ελαιοτριβείο, που οικοδομήθηκε στα 1887, συμπληρώνει όρθιο 136 χρόνια ζωής και όπως όλα τα παλιά κτήρια έχει πολλαπλάσιες ανάγκες συντήρησης σε σχέση με ένα νέο. Οι υγρασίες, οι ρηγματώσεις, και γενικά οι φθορές σε επιμέρους εγκαταστάσεις, επέβαλαν μια ριζική συντήρηση- ανακαίνιση».
Η ριζική ανακαίνιση του Μουσείου Ελαιοτριβείου (Βρανά) και η νέα παρουσίαση των εκθεμάτων του, αποτελούν το επιστέγασμα των προσπαθειών της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος να αναδείξει, με τη μετατροπή του σε μουσείο, ένα πολύτιμο στοιχείο μνήμης της βιομηχανικής Ιστορίας της Λέσβου, το παλιότερο βιομηχανικό συγκρότημα του νησιού που ιδρύθηκε το 1887 από τον παππού του νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και λειτούργησε ανελλιπώς ως τις αρχές της δεκαετίας του 1970, για να παραδοθεί στη συνέχεια στη φθορά του χρόνου.
Η περιπέτεια της γέννησης του νέου μουσείου ξεκίνησε το 1999 με την αγορά του κτιρίου, συνεχίστηκε με την αποκατάστασή του που ξεκίνησε το 2001, και το εγκαινίασε ο τότε πρόεδρος της Βουλής αείμνηστος Δημήτρης Σιούφας.
Η πολύχρονη αυτή προσπάθεια υλοποίησε ένα όραμα του σημερινού Πρόεδρου της Εταιρείας, του αρχιτέκτονα Νίκου Σηφουνάκη, και της ομάδας πολιτών που δημιούργησε την ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ οι οποίοι εργάσθηκαν με ζήλο για το Μνημείο.
Θα μου επιτρέψετε την σημερινή μέρα να την αφιερώσουμε σε αυτούς τους ξεχωριστούς δημιουργούς που δυστυχώς δεν είναι μαζί μας.
- Τον επί 20 χρόνια Πρόεδρο του Φορέα μας Νίκο Κούνδουρο, που πριν 6 χρόνια έφυγε από κοντά μας.
- Τους καθηγητές Άγγελο Δεληβορριά, και Νίκο Μάργαρη, την ιστορικό Ρούρα Σιφναίου
- Τέλος είναι χρέος μας να αφιερώσουμε αυτή την βραδιά στον επί 26 χρόνια Αντιπρόεδρο του Φορέα μας, τον ποιητή Λευτέρη Παπαδόπουλο. Ο Λευτέρης αγαπημένος φίλος πολλών από όσοι σήμερα βρισκόμαστε εδώ, είναι ένας μεγάλος δημιουργός αλλά και υπέροχος άνθρωπος και με εξουσιοδότησε να σας χαιρετήσω όλους
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, αφού ευχαρίστησε τους χορηγούς που διαχρονικά στηρίζουν το Μουσείο, την AEGEAN, την εταιρεία ISIGONIS GROUP την GOLDAIR και την GERECOTEL, αναφέρθηκε αναλυτικά στο έργο της πλήρους ανακαίνισης τού Ελαιοτριβείου Μουσείου, καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του, το οποίο, χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Leader της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μέσω της Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ ΑΕ) ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έφτασε τις € 610.000 ευρώ.
Τα πρόσθετα έργα που απαιτήθηκαν 136.000 ευρώ, καλύφθηκαν εξ ολοκλήρου από ιδιωτικές χορηγίες και από την Εταιρεία Αρχιπέλαγος.
Τα σημαντικότερα έργα που εκτελέστηκαν είναι η Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών στεγών του κτηρίου, η Αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων, η Ανακατασκευή όλου του βιομηχανικού δαπέδου, η Ανακατασκευή και συντήρηση των ξύλινων δαπέδων, η Αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών και ηχητικών συστημάτων, η εγκατάσταση Νέα Μηχανισμού Πυρόσβεσης, και άλλα πολλά που ο επισκέπτης μπορεί πλέον να δει από κοντά απολαμβάνοντας μια καινούργια – και με σύγχρονη οπτική δοσμένη – μουσειολογική παρουσίαση.
Τέλος, ένα μοναδικό και εντυπωσιακό πλεονέκτημα που προσφέρει το Μουσείο Ελαιοτριβείο με το έργο της ριζικής ανακαίνισής του, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας – μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης -, του ιστορικού μηχανολογικού εξοπλισμού του. Κάτι που σημαίνει ότι ένας μύλος, μία αντλία ή ένα πιεστήριο θα μπορούν να λειτουργούν πλήρως και συνεχώς, γεγονός που θα καταστήσει το Μουσείο ένα μοναδικό χώρο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί να δώσει στον επισκέπτη μια πιστή εικόνα του τρόπου με τον οποίο γινόταν η έκθλιψη της ελιάς και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου πριν από 136 χρόνια, όταν πρωτολειτούργησε του Ελαιοτριβείο Βρανά.
Τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της ριζικής ανακαίνισης του Μουσείου Ελαιοτριβείου, και της συναυλίας του Γ. Νταλάρα, τίμησαν με την παρουσία τους, οι: Βουλευτές του Νομού, ο τ Υπουργός κ Κ. Λαλιώτης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Γ. Καλαντζής, ο Περιφερειάρχης κ Κ. Μουτζούρης, ο καθηγητής – Ακαδημαϊκός κ Μ. Κορρές, ο καθηγητής και Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης κ Ν. Σταμπολίδης, ο Έφορος Αρχαιοτήτων Λέσβου κ Π. Τριανταφυλλίδης, ο μαέστρος της Αγγειοπλαστικής τέχνης κ Γ. Χατζηγιάννης, συγκινημένος στα 91 χρόνια του για τα έργα που φιλοτέχνησε ειδικά για το Μουσείο- Ελαιοτριβείο, όλοι οι συντελεστές του έργου, μελετητές, επιβλέποντες, κ.α.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
8 Μαΐου 2023
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ
ΤΗΣ ‘’ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’’
(τ. ΒΡΑΝΑ)
ΚΑΙ
ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΚΘΕΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
Το Σάββατο 6 Μαΐου ο Ν. Σηφουνάκης, Πρόεδρος της ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’, ξενάγησε τους εκπροσώπους των ‘’Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου’’ , και ‘’Δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ’’ στο ανακαινισμένο Μουσείο- Ελαιοτριβείο στον Παπάδο.
Πριν την έναρξη της ξενάγησης ο Ν. Σηφουνάκης έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του έργου, σημειώνοντας:
‘’Πριν είκοσι μήνες (Οκτώβριος του 2021) ξεκίνησαν οι εργασίες πλήρους ανακαίνισης του Μουσείου, καθώς και το έργο της νέας εκθεσιακής παρουσίασης των ιστορικών εκθεμάτων του.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με την ένταξη στο πρόγραμμα LEADER Β. Αιγαίου, με την αριθμ. 836 απόφαση της 5ης Μαΐου 2019, και υλοποιήθηκε με την εποπτεία της ΕΤΑΛ Α.Ε.
Μεταξύ των έργων που εκτελέστηκαν είναι:
- Ανακατασκευή όλων των κεραμοσκεπών- στεγών (εμβαδού 1.267 τ.μ.),
- Αντικατάσταση όλων των 55 κουφωμάτων (θυρών και παραθύρων),
- Ανακατασκευή Βιομηχανικού Δαπέδου συνολικής επιφάνειας 503,30 τ.μ.
- Νέα κατασκευή και συντήρηση Ξύλινων Δαπέδων, καθώς και συντήρηση δαπέδων σε τμήματα της Αίθουσας Εισόδου και σε τμήματα του Εσωτερικού Καφενείου, αλλά και των ραμπών 80,12 τ.μ.
- Αντικατάσταση των Ηλεκτρολογικών και Ηχητικών Συστημάτων,
- Νέα εγκατάσταση Συστήματος Πυρόσβεσης με Νέο Εξωτερικό Δίκτυο, Νέο Πιεστικό Συγκρότημα, Νέα Δεξαμενή Νερού, κ.α.
- Εξωραϊσμός των εξωτερικών χώρων στην Μεγάλη Αυλή, πέριξ των Μπατών της βόρειας εισόδου, του υπαίθριου μικρού θεάτρου έμπροσθεν των Μπατών, πέριξ της χαβούζας κ.α.
- Νέος φωτισμός με νέα επιτοίχια φανάρια σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, αλλά και στους υπέθριους εσωτερικούς χώρους
- Νέο σύστημα συναγερμού και καμερών καταγραφής
- Αναδιάταξη του φωτισμού στις Αίθουσες Αρχείου, Πινακοθήκης, και εισόδου
- Πλήρης ανακατασκευή της στέγης της Αίθουσας Ελύτη και μέρους της αίθουσας κυρίας εισόδου
- Νέα σιδερένια στέγαστρα προστασίας των κύριων εξωτερικών θυρών. Το σχέδιο βασίστηκε σε παλαιότερη σιδεροκατασκευή στεγάστρου, που διεσώθει στην πρόσοψη του κτηρίου και υπάρχει ακόμα
- Νέοι χρωματισμοί των εσωτερικών χώρων και κουφωμάτων
- Τσιμεντενέσεις σε σημεία ρηγματώσεων λιθοδομής (αίθουσα Ελύτη, Μπατές)
- Μονώσεις των θεμελίων εξωτερικά των κτηρίων του Αρχείου και της Πινακοθήκης
- Ανακατασκευή των κορνιζών από σοβά και σχιστόπλακες σε όλες τις απολήξεις των στεγών
- Ανακατασκευή του σοβά των μαντωμάτων σε θύρες και παράθυρα
- Συντήρηση όλων των σιδεροκατασκευών (σιδεριές παραθύρων, αλλά και μηχανημάτων)
- Τοποθετήθηκαν Νέες Ξύλινες κατασκευές (εσωτερικά κιόσκια- ανεμοφράκτες) στην αίθουσα της κύριας εισόδου, αλλά και των δυο Λαδαποθηκών, προκειμένου να διατηρείται σταθερή η εσωτερική θερμοκρασία
- ‘’ΝΕΑ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ’’
- Αρχίζοντας από την μεταφορά στο εσωτερικό του κτηρίου εισόδου, του Αρχαίου Διπλού Ληνού, Μνημειακό Αρχαιολογικό Αντικείμενο των Ελληνιστικών χρόνων (2ος – 3ος π.Χ. αιώνας), και νέα παρουσίασή του, σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Λέσβου.
- Την νέα σήμανση των χώρων και των αντικειμένων με επεξηγηματικές λεζάντες, σε σύγχρονη σχεδίαση.
- Ο Ιστορικός Μηχανολογικός Εξοπλισμός του εργοστασίου Αφων Ισηγόνη της Σμύρνης συντηρήθηκε και κατέστη λειτουργικός.
- Αναδιατάχθηκαν τα εξωτερικώς ευρισκόμενα διάφορα μεγάλα σιδερένια σκεύη, και το παλαιό κάρο μεταφοράς των βαρελιών, προστατευόμενα πλέον από το νέο σιδερένιο στέγαστρο στην εξωτερική πλευρά της αίθουσας εισόδου.
- ‘’ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ’’
- Ένα από τα σημαντικότερα έργα που υλοποιήθηκε, είναι η εναλλακτική δυνατότητα λειτουργίας μέσω Μηχανισμού Ηλεκτροκίνησης, του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Μουσείου.
Αυτό σημαίνει ότι ένας Μύλος, μία Αντλία και ένα Πιεστήριο, μέσω της μεταφοράς κίνησης από τους ιμάντες, θα μπορούν λειτουργούν πλήρως και συνεχώς.
Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο μας, θα είναι ίσως το μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη, που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή ο επισκέπτης να βιώσει πως ακριβώς γινόταν η έκθλιψη της ελιάς, και η διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.
Ιδιαίτερα σημαντικό θα είναι για τα σχολεία, τους μαθητές και φοιτητές, να βιώσουν αυτή την μοναδική εμπειρία, πως δηλαδή πριν από 136 χρόνια που πρωτολειτούργησε αυτό το Ελαιοτριβείο, γινόταν η παραγωγή του λαδιού.
- Η ιστορική μηχανή TANGYE, μια από τις επτά σωζόμενες ανά τον κόσμο (οι άλλες έξι επίσης εκτίθενται σε Μουσεία), μνημείο της πετρελαιοκίνητης μηχανικής, επισκευάστηκε- συντηρήθηκε, και θα μπορεί να τίθεται σε λειτουργία, αλλά για λόγους παλαιότητας για την προστασία της, μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις.
Όλα τα έργα μελετήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν προκειμένου να πληρούν όλους τους περιβαλλοντικούς όρους, και όλα τα κριτήρια για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Συστήθηκαν οι τρείς προβλεπόμενες επιτροπές, Διαγωνισμού- Προσφορών, Προσφυγών, Παραλαβής- Παρακολούθησης, από μέλη μας και διακεκριμένους πολίτες – επιστήμονες της Λέσβου
- Εγκεκριμένος τελικός προϋπολογισμός 393.062,10 ευρώ συν 66.820,56 ΦΠΑ ήτοι σύνολο 459.882,66 ευρώ
- Όπως σε όλα τα αναστηλωτικά έργα σε παλαιά κτήρια ανακύπτει ανάγκη νέων ή επιπρόσθετων εργασιών, ή αυξομείωση των ποσοτήτων κάποιων κατηγοριών έργων
- Οι υπερσυμβατικές εργασίες -πέραν της εγκεκριμένης παραπάνω δαπάνης-, ήταν της τάξης των 136.008,87 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Συνεπώς το συνολικό έργο που πραγματοποιήθηκε είναι 529.070,97 ευρώ.
Προσθέτοντας και ορισμένες εκκρεμότητες, το έργο θα φτάσει τις 620.000 ευρώ περίπου.
Ο Ν. Σηφουνάκης, ευχαρίστησε όλους τους Συντελεστές του έργου, καθώς και το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας Μ.Ι.Ε.Τ., που για άλλη μια φορά ανέλαβε την συντήρηση ορισμένων βιβλίων του Αρχείου, ένα έργο επιτακτικά αναγκαίο.
- Καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να κρατήσουμε και κρατάμε καθημερινά ανοιχτό το Μουσείο, είναι γνωστό ότι κανένα Μουσείο δεν ζει από τα έσοδα των εισιτηρίων του, για αυτό θέλουμε την συμπαράσταση των μελών του Φορέα των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων, να προτάξουν στα προγράμματα τους, και να στηρίξουν αυτό το Μνημείο.
- Ζητάμε επίσης την συμπαράσταση των ΜΜΕ, για να κοινοποιηθεί στην κοινωνία, ότι αυτό το Μουσείο δημιούργημα μιας μικρής ομάδας ενεργών πολιτών, πρέπει να στηριχθεί.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την σημερινή σας παρουσία.’’
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (9/12/2021)
Θέμα: «Εκσυγχρονισμός Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά»
Ξεκίνησε το έργο Εκσυγχρονισμού και Περιβαλλοντικής αναβάθμισης του ‘’Μουσείου- Ελαιοτριβείου Βρανά’’.
Το έργο θα εκτελεστεί σε τρία στάδια και προβλέπεται η ολοκλήρωση του στις 31 Ιουλίου 2022.
Μεταξύ των έργων που θα εκτελεσθούν περιλαμβάνονται:
Αντικατάσταση όλων των Στεγών του Βιομηχανικού Συγκροτήματος με την τοποθέτηση κατάλληλης μόνωσης, Αντικατάσταση όλων των εξωτερικών Κουφωμάτων, Η κατασκευή νέου Βιομηχανικού δαπέδου σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, Εγκατάσταση νέου Πιεστικού Συγκροτήματος Πυρόσβεσης, νέας Δεξαμενής Νερού, και Δικτύου Σωληνώσεων, Εγκατάσταση νέων Κλιματιστικών Μονάδων στους χώρους πολλαπλών χρήσεων- εκδηλώσεων (στις Ελαιοαποθήκες), Ανάπλαση της Μεγάλης Αυλής και του χώρου πέριξ της Στέρνας και του Πηγαδιού.
Η Συντήρηση όλου του Ιστορικού Μηχανολογικού Εξοπλισμού των Μηχανημάτων του Εργοστασίου της Σμύρνης των Αφών Ισηγόνη, και η Εγκατάσταση Ηλεκτροκινητήρα προκειμένου να μπορούν να τίθενται σε πλήρη λειτουργία και με ηλεκτροκίνηση όλα τα μηχανήματα, για τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αλλά και της επίδειξης σε οργανωμένες ομάδες επισκεπτών, του παραδοσιακού τρόπου έκθλιψης της ελιάς και παραγωγής του λαδιού.
Νέα Γραφιστική Παρουσίαση των μόνιμων εκθεμάτων, Μεταφορά και Τοποθέτηση εντός του Μουσείου, του Αρχαίου Διπλού Λίθινου Ληνού του 3ου π.Χ. Αιώνα, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου του Υπουργείου Πολιτισμού, και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Το όλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 375.740,32 ευρώ, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ‘’Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2014-2020’’, με την αριθμ 836/05/04/2019 απόφαση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, και η οποία αναθεωρήθηκε με μείωση του αρχικού αντικειμένου και του προϋπολογισμού.
Μετά από Ανοιχτή Δημόσια Διακήρυξη της Πολιτιστικής ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’ και την εισήγηση αρμόδιας επιτροπής, το έργο Ανατέθηκε στην Εργολαβική Εταιρεία ‘’ΠΡΑΞΙΣ Α.Ε.’’, η οποία ξεκίνησε τις εργασίες.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (05/07/2021)
Το ‘’Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά’’ μετατράπηκε σε ‘’Ελαιοτριβείο Μπαλτατζή’’, για τις ανάγκες της κινηματογραφικής παραγωγής, ‘’Σμύρνη μου Αγαπημένη’’.
Οι Δημιουργοί της ιστορικής ταινίας, επέλεξαν το Βιομηχανικό Μνημείο της Γέρας και τους χώρους του, την Κεντρική αίθουσα παραγωγής, των Ελαιοαποθηκών (Μπατές), τις Λαδαποθήκες με τα κιούπια, την Μικρή Αυλή με την τσιμινιέρα, το καφενείο, και τους χώρους πέριξ της χαβούζας, για μέρος των γυρισμάτων της ταινίας.
Στην κεντρική είσοδο -στην Αυλόπορτα- οι κάτοικοι του Παππάδου, αντίκρισαν να δεσπόζει πινακίδα η οποία αναγράφει ‘’Ελαιοτριβείον Μπαλτατζή’’.
Το Μουσείο, έθεσε στη διάθεση των συντελεστών της ταινίας, όλους του χώρους του, και σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Πολιτιστικής ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’ Ν. Σηφουνάκη, η κα Μιμή Ντενίση, εξέφρασε τον θαυμασμό της για το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά, και σημείωσε ότι αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τις συγκεκριμένες αναπαραστάσεις στην ταινία.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ολοκληρώθηκε στη Βουλή την Πέμπτη 10/12/2020 η συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού Αθλητισμού, το οποίο συμπεριλάμβανε διατάξεις Ίδρυσης Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου του ‘’Μουσείου Ελαιοτριβείου Βρανά’’ Λέσβου.
Η Δωρήτρια ‘’Εταιρεία Αρχιπέλαγος’’ με έγγραφό της, ζήτησε να τηρηθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς της 13ης Μαρτίου 2018, που είχαν γίνει αποδεκτές από την τότε ηγεσία του Υπουργείου, μεταξύ των οποίων:
-Στο Νομοσχέδιο να υπάρχει πλήρη αναφορά του αριθμού Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς και των όρων της.
-Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ο Πρόεδρός του να έχουν θεσμική εκπροσώπηση, και να συμμετέχουν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και το Ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH).
Το Νομοσχέδιο δυστυχώς, καταρτίστηκε ερήμην της Δωρήτριας Εταιρείας, δε γινόταν καμία αναφορά στον αριθμό Συμβολαιογραφικής Πράξης Δωρεάς, ούτε των όρων της, και απουσίαζαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το TICCIH, στα δε μέλη που τοποθετούσε ο Υπουργός δε προσδιοριζόταν καμία επαγγελματική τους ιδιότητα, και κανένας θεσμός που εκπροσωπούσαν. (συνημμένες οι δυο προτάσεις για το Δ.Σ. Λ. Κονιόρδου & Λ. Μενδώνη)*
Ο υπουργός και τώρα και στο μέλλον μπορούσε να τοποθετήσει όποιον ήθελε χωρίς κανένα τυπικό ή ουσιαστικό κριτήριο.
Η Δωρήτρια Εταιρεία τη σχετική γνωμοδότηση του νομικού της συμβούλου κατέθεσε στην επιτροπή και ζητήθηκε η απόσυρση (συνημμένη επιστολή)* των διατάξεων που αφορούν το Μουσείο, και έγινε αποδεκτό.
Με δήλωση του ο Φορέας του Μουσείου σημειώνει:
«Με αίσθημα ευθύνης, εγκαίρως, πριν σταλεί στην ολομέλεια της Βουλής, ζητήσαμε την απόσυρση των διατάξεων, διότι ο Φορέας μας δεν επιθυμεί να εμπλακεί το Μουσείο σε άγονους διαξιφισμούς διότι ο Πολιτισμός πρέπει να ενώνει, αναδεικνύει, και να σηματοδοτεί την ομοψυχία.»
Ευχαριστούμε τους Βουλευτές Λέσβου και τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για τη συνεργασία τους.
ΜΟΥΣΕΙΟ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΒΡΑΝΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020
Το Μουσείο- Ελαιοτριβείο Βρανά παραχώρησε τους χώρους της Μικρής και Μεγάλης Αυλής για να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις:
- Τρίτη 21 Ιουλίου 2020 έγινε στο Μουσείο Μαγνητοσκόπηση της εκπομπής του κ Λάμπρου Λιάβα ‘’Το Αλάτι της Γης’’ η οποία θα προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ στις 30/08/2020.
Ο Σύνδεσμος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού, Νήσου Λέσβου στα πλαίσια της διοργάνωσης ‘’Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2020’’ θα πραγματοποιήσει τις εκδηλώσεις:
- Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020 εκδήλωση ‘’Αναγνώσεις’’ σε Μουσικοθεατρική απόδοση από τους Αναστάση Ροϊλό και Εριέττα Μανούρη, με κείμενα Συγγραφέων και Ποιητών με καταγωγή από τη Λέσβο.
- Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020 Συναυλία ‘’Οι ποιητές μας τραγουδούν’’ με τους Μανώλη Μητσιά και Καριοφυλλιά Καραμπέτη.
- Τρίτη 11 Αυγούστου 2020 Θεατρικό Σεμινάριο με την Υρώ Μανέ με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων.
Τέλος εκκρεμεί Συναυλία του Γεραγώτη Μανώλη Μπρίμπου με τραγούδια δικά του και άλλων συνθετών.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ‘’ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ’’
Συμπληρώθηκαν τρία (3) χρόνια από την αποδημία του Νίκου Κούνδουρου και δυο (2) από εκείνη του Αγγέλου Δεληβοριά, ξεχωριστών προσωπικοτήτων και Ιδρυτικών Μελών της Πολιτιστικής ‘’Εταιρείας Αρχιπέλαγος’’, και της δημιουργίας του ΜΟΥΣΕΙΟΥ- ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΒΡΑΝΑ της ΛΕΣΒΟΥ.
Με την ολοκλήρωση της τριετούς (3) θητείας του ‘’Διοικητικού Συμβούλιου’’, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Μαΐου 2020 στις 18.00 μ.μ. ,η Γενική Συνέλευση μέσω Τηλεδιάσκεψης και ομοφώνως επανεξελέγησαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα οι:
Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος
Λευτέρης Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος
Θανάσης Πετρίδης, Γραμματέας
Γιώργος Λιόντος, Ταμίας
Μάγια Τσόκλη, Μέλος
Στρατής Πόθας, αναπληρωματικό μέλος
Γιώργος Ισηγόνης, αναπληρωματικό μέλος
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
EΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΥΡΑ ΣΙΦΝΑΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΝΑ
Κλείνουν τέσσερα χρόνια από τον πρόωρο θάνατο, στις 15.10.2015, της διακεκριμένης ιστορικού και Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού της έργου στη μελέτη και την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του νησιού της καταγωγής της, της Λέσβου.
Πριν τρία χρόνια, στην πρώτη επέτειο του θανάτου της, η Πολιτιστική “Εταιρεία Αρχιπέλαγος” – δημιουργός και φορέας λειτουργίας του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά – της οποίας η Ρούρα Σιφναίου υπήρξε ιδρυτικό και ακούραστο μέλος, τίμησε την προσφορά της, δίνοντας το όνομά της στην αίθουσα του ιστορικού βιομηχανικού συγκροτήματος του Παπάδου, στο χώρο που στεγάζεται το αρχείο του Ελαιοτριβείου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου συντήρησης και ψηφιοποίησής του.
Φέτος, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 7 το βράδυ, η αίθουσα “Ευρυδίκη Σιφναίου” θα φιλοξενήσει μια εκδήλωση μνήμης και αγάπης για τη Ρούρα, την οποία διοργανώνει το “Αρχιπέλαγος”, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των τεσσάρων χρόνων της απουσίας της, προσκαλώντας όσους τιμούν το έργο της και δεν ξεχνούν τη φωτεινή της προσωπικότητα να έρθουν στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο για να τη θυμηθούν και να ανιχνεύσουν τη σχέση της με το γενέθλιο χώρο της, μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία του καθηγητή αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνεργάτη και φίλου της, Βασίλη Κολώνα, η οποία έχει τίτλο «Η Μυτιλήνη της Ρούρας».
Θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Μάνος Ευστρατιάδης, ιδρυτικό μέλος της “Εταιρείας Αρχιπέλαγος”, ενώ την εκδήλωση θα κλείσει με σύντομη ομιλία του ο Αρχιτέκτων και τ. Υπουργός, Νίκος Σηφουνάκης, Πρόεδρος της “Εταιρείας Αρχιπέλαγος”, ο οποίος θα αναφερθεί στην δημιουργική σχέση της Ρούρας με το Μουσείο.
Παρασκευή 31 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus»
Μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑ.Λ. Γέρας μαζί με τις αποστολές των πέντε αντίστοιχων σχολείων της Γερμανίας, Ιταλίας, Ρουμανίας, Μάλτας, και Τουρκίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: «Διαπολιτισμικότητα στα σχολεία μας», επισκέφτηκαν το Ελαιοτριβείο- Μουσείο Βρανά την πρώτη μέρα της επίσκεψή τους στο νησί. Είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του από την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ελένη Καραγιάννη και να γνωρίσουν την ιστορία του. Στους χώρους του πραγματοποιήθηκαν επίσης παιχνίδια γνωριμίας μεταξύ των μαθητών, με την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Γκουμπαντσά Ευαγγελίας, που τους βοήθησαν να γνωριστούν μεταξύ τους με ένα χιουμοριστικό, συναρπαστικό και δημιουργικό τρόπο. Στο τέλος είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την γεύση και ποιότητα του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου μας και φυσικά να το αγοράσουν.
Λέσβος, Δευτέρα 20 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο πρόεδρός του Δ.Σ. της πολιτιστικής ‘’Εταιρίας Αρχιπέλαγος’’ κ. Ν. Σηφουνάκης, το Σάββατο 18 Μαΐου υποδέχτηκε και ξενάγησε στους χώρους του Μουσείου-Ελαιοτριβείου Βρανά την Υπουργό Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία επισκέπτεται την Λέσβο με την ευκαιρία μεγάλης εκδήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού για τον πολιτισμό στο Β. Αιγαίο.
Ο Ν. Σηφουνάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, υποδεχόμενος την Υπουργό:
¾ Στην οικογένεια του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία δημιούργησε το ελαιοτριβείο στα 1887, και το οποίο αποτελεί το χαρακτηριστικότερο δείγμα -Αρχιτεκτονικά και Μηχανολογικά- της Βιομηχανικής Επανάστασης στο Αιγαίο.
¾ Στον Ν. Κούνδουρο, που επί 20 συναπτόμενα έτη εργάστηκε για την αναστήλωση, την μετατροπή και λειτουργία του ως Μουσείο.
¾ Στα μοναδικά εκθέματά του και στο σπάνιο αρχείο του το οποίο εκτίθεται σε ειδικό χώρο, αλλά και στις θεματικές εκθέσεις του.
Ευχαρίστησε την Υπ. Πολιτισμού για την επίσκεψή της στον μνημειακό χώρο του Μουσείου και για την διαβεβαίωσή της ότι η νομοθετική διαδικασία της δωρεάν παραχώρησης του Μουσείου στο Υπουργείο Πολιτισμού θα ολοκληρωθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου της που θα συζητηθεί στη Βουλή.
Παρόν στην ξενάγηση ήταν ο βουλευτής Λέσβου κ. Γ. Πάλλης, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές του Βορείου Αιγαίου Δημήτρη Σεβαστάκη και Ανδρέα Μιχαηλίδη, είχαν καταθέσει σχετική τροπολογία στις 26/2/2019.
Τετάρτη 15 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας, συμμετέχοντας στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00μ.μ.
Στις 12:00 το μεσημέρι οι συνεργάτες του Μουσείου θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες και ιδιαίτερα τα παιδιά σε όλους τους χώρους του, καθώς και:
- Στην μόνιμη έκθεση «Η Λέσβος του Οδυσσέα Ελύτη»
- Στην έκθεση ενθυμημάτων από την ζωή και το έργο του Νίκου Κούνδουρου, πρώτου Προέδρου του Μουσείου
- Στο χώρο που εκτίθεται ο αρχαίος διπλός λίθινος λινός, σπάνιο απόκτημα του Μουσείου.
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Μουσείου – Ελαιοτριβείου Βρανά
22510 82007
ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ
ΕΤΑΙΡΕΊΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Πριν από είκοσι ένα χρόνια μια ομάδα διακεκριμένων πολιτών και φίλων αποφασίσαμε να αποκτήσουμε το υπό κατάρρευση Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας με σκοπό να το αναστηλώσουμε και να το λειτουργήσουμε ως Μουσείο.
Τα συμβόλαια αγοράς υπογράφηκαν το 1997 με τον ιδιοκτήτη του, αείμνηστο Μιχάλη Βρανά, αφού συνεισέφεραν οικονομικά για την απόκτηση του όλα τα ιδρυτικά μέλη της Πολιτιστικής μας Εταιρείας Αρχιπέλαγος.
Εκπονήσαμε τις μελέτες αναστήλωσης του, εντάχθηκε το έργο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ και μετά την ολοκλήρωση του, λειτουργεί ως Μουσείο σε καθημερινή βάση, επί μια δεκαετία.
Πριν ένα χρόνο έφυγε από τη ζωή ο επί είκοσι χρόνια Πρόεδρος του, Νίκος Κούνδουρος. Είχε ωριμάσει στον ίδιο αλλά και στα μέλη μας η πεποίθηση ότι αυτό το Βιομηχανικό Μνημείο που φέρει το αποτύπωμα της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία το δημιούργησε στα 1887, έπρεπε να έχει την φροντίδα της Ελληνικής Πολιτείας, και ότι φυσικός του αποδέκτης έπρεπε να είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.
Είναι συγκινητικό για μένα, που διαδέχτηκα στην Προεδρία του Πολιτιστικού μας Φορέα τον Νίκο Κούνδουρο, το γεγονός ότι η Υπουργός Πολιτισμού κυρία Λυδία Κονιόρδου υιοθέτησε την εκπεφρασμένη επιθυμία αυτού του μεγάλου Έλληνα καθώς και την ομόθυμη βούληση όλων των μελών μας για την δωρεάν παραχώρηση του Μουσείου στο ΥΠ.ΠΟ.Α., και εισηγήθηκε σχετικά στον Πρωθυπουργό κύριο Αλέξη Τσίπρα.
Η ανακοίνωση της αποδοχής της εισήγησής της από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, είναι ένα σημαντικό γεγονός για το Μουσείο και τη Λέσβο.
Εκ μέρους όλων των μελών του Μουσείου και με σεβασμό στη μνήμη του Νίκου Κούνδουρου αλλά και του ιδρυτικού μέλους μας Άγγελου Δεληβορριά, που πριν λίγες μέρες μας αποχαιρέτησε για πάντα, διαβεβαιώνουμε ότι:
-Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό το αρχιτεκτονικό και βιομηχανικό μνημείο, συνεισφέροντας με τους εκπροσώπους μας στο Διοικητικό Συμβούλιο.
-Θα μεριμνούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για τη διατήρηση της ιστορίας του, που μετά την χθεσινή απόφαση του Πρωθυπουργού θωρακίζεται έτι περισσότερο.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑ
Τα μέλη της Πολιτιστικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο άγγελμα του θανάτου του καθηγητή, ακαδημαϊκού και εμβληματικού διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, Άγγελου Δεληβορριά, συμμετέχοντας στο πένθος για την απώλεια μιας εξέχουσας προσωπικότητας του πολιτισμού που υπήρξε ιδρυτικό και επί 20 χρόνια ενεργό και πολύτιμο μέλος της, εκφράζουν τη βαθειά τους θλίψη, τη συγκίνηση, αλλά και την ευγνωμοσύνη τους για την καθοριστική συμβολή του εκλιπόντος στην ευόδωση των στόχων της Εταιρείας και στην προσπάθεια της δημιουργίας του Μουσείου-Ελαιοτριβείου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου.
Η ευγενική μορφή του Άγγελου Δεληβορριά, το ήθος του, οι ανοιχτοί ορίζοντες της σκέψης του, η δημιουργικότητά του και η ανεκτίμητη προσφορά του στους χώρους των μουσείων, της αρχαιολογικής έρευνας και της πανεπιστημιακής διδασκαλίας, θα αποτελούν πάντοτε φωτεινό παράδειγμα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για όσους εργάζονται για τη διαφύλαξη, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΩΣ ΤΙΣ 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, Η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, πραγματοποίησε, το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2017, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε Πρόεδρος από την ίδρυσή της, το 1997, ως τον θάνατό του.
Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, που έγινε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας στη Λέσβο, διοργανώθηκε, στον ίδιο χώρο, μεγάλη Έκθεση Φωτογραφιών και Τεκμηρίων από τη ζωή και τη δημιουργική πορεία του Νίκου Κούνδουρου, η οποία θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό ως τις 30 Οκτωβρίου 2017 (Ώρες λειτουργίας: 10.00-20.00, καθημερινά εκτός Δευτέρας).
Η έκθεση περιλαμβάνει γύρω στις 100 φωτογραφίες μεγάλου μεγέθους από το έργο του σκηνοθέτη, ενώ σε 6 μεγάλες προθήκες εκτίθενται μικρότερες φωτογραφίες, εικαστικά έργα, αποκόμματα εφημερίδων, αλλά και σημειώματα και προσωπικά αντικείμενα που αποτυπώνουν μια καλλιτεχνική πορεία 60 χρόνων. Στο χώρο της έκθεσης προβάλλεται σε διαρκή επανάληψη, video με αποσπάσματα από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου.
Η Ανθρωπολόγος Μαρία Καραμητσοπούλου, Επιμελήτρια της Έκθεσης, σημειώνει: H Έκθεση βλέπεται στο σύνολο της σαν μια σύνθεση ντοκουμέντων, έργων, εικόνων, αρχείων και προσωπικών αντικειμένων που σκιαγραφούν τον ανυπότακτο Κουνδουρικό κόσμο»… Και προσθέτει: «Αντλώντας τα θέματα του από την πληγή της Μακρονήσου, τον εμφύλιο, τη Μικρασιατική καταστροφή, τα ταραγμένα χρόνια της χούντας, τη βία και την τρομοκρατία που συνοδεύουν τα τέλη του 20ου αιώνα, θέλησε – όπως λέει ο ίδιος – «να σπάσει την αδιαφορία του θεατή», προκαλώντας κραδασμούς της σκέψης. Αγέρωχος μέσα στο διασαλεμένο ετούτο κόσμο προχώρησε με μια αλλοτινή περπατησιά, δημιουργώντας πρακτικές ελευθερίας. Και μέχρι το τέλος της ζωής του, ακούραστα παρών στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι, εξακολούθησε να δημιουργεί».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ
ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΝΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη και Πρόεδρο ως το θάνατο του Νίκο Κούνδουρο (με μεγάλη έκθεση η οποία θα παραμείνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου 2017), διοργάνωσε η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» που δημιούργησε και λειτουργεί το Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου.
Εκδήλωση για τον άνθρωπο που όπως χαρακτηριστικά είπε ο στενός του φίλος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς «ενέπνεε όπως ανέπνεε».
Από χθες, στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά, δίπλα στην καμινάδα του, μια επιγραφή θυμίζει το πέρασμα του μεγάλου αυτού άνδρα για τον Ελληνικό πολιτισμό από το χώρο. Και ταυτόχρονα το «σφράγισμα» του ως επικεφαλής («ισόβιος πρόεδρος» έλεγε συχνά πως ήταν), επί 20 ολόκληρα χρόνια, στη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου. Μέσω της πραγματοποίησης εκδόσεων, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ και την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων.
Ο Νίκος Κούνδουρος σημάδεψε την προσπάθεια αποκατάστασης του βιομηχανικού μνημείου του 19ου αιώνα, του «Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά». Ενός βιομηχανικού μνημείου χτισμένου από τον παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Που αφού λειτούργησε επί ένα σχεδόν αιώνα ερήμωσε για να αποκατασταθεί στην πρώτη του μορφή με φροντίδες της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος». Και να μετατραπεί σε μουσείο και να πάρει νέα ζωή το 2009 όταν εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Κούνδουρο και τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.
«Η μεγαλοσύνη υπήρξε το πιο σημαντικό, ίσως, χαρακτηριστικό του, είπε ο σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος της εταιρείας «Αρχιπελάγος» Μάνος Ευστρατιάδης. Και συνέχισε «Όλα στον Κούνδουρο δόθηκαν μεγάλα: Σωματική διάπλαση, ρώμη (που την καμάρωνε), ομορφιά, εξυπνάδα, φαντασία, ταλέντα. Ήταν, απ’ ό,τι φαίνεται, ο πιο προικισμένος της γενιάς του. Οι μοίρες τον φόρτωσαν μ’ όλα τα καλά. Κι μ’ ένα μεγάλο βάρος: την αγωνία να μην τα χαραμίσει. Κι εκείνος κουβάλησε το βάρος ως το τέλος. Κι όχι μόνο δεν σπατάλησε όσα μεγάλα του παραχωρήθηκαν δωρεάν, όπως πολύ συχνά συμβαίνει με τους χαρισματικούς, αλλά τα έκανε δικά του.
Τα εξαγόρασε με το έργο του, για να «τα υποτάξει με καιρό και με κόπο στο νόημα της τέχνης». Μεγάλο το κατόρθωμα. Χωρίς αυτό δεν θα είχαν έρθει τα υπόλοιπα» σημείωσε ο κ. Ευστρατιάδης. Που ιδιαίτερα αναφέρθηκε ακόμα «στο συλλογικό κέρδος που γέννησε» ο Νίκος Κούνδουρος» ενώ κατέληξε τονίζοντας ότι «με τούτα και με κείνα, ο κόσμος μίκρυνε κι εκείνος έφυγε γιατί δεν τον χωρούσε πια».
Ο νέος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης, τόνισε για το Νίκο Κούνδουρο πως «ο κινηματογράφος ήταν η τέχνη του. Η αρχιτεκτονική όμως – πέρα από τη ζωγραφική και την γλυπτική – ήταν η παραμελημένη αγάπη του». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη συμβολή του στην αποκατάσταση του Ελαιοτριβείου Βρανά και στη μετατροπή του σε μουσείο αλλά και σε όλο το έργο της εταιρείας «Αρχιπέλαγος».
«Υπήρξε, είπε ο κ. Σηφουνάκης, ένα αστραφτερό πρόσωπο που ενσάρκωνε την δημιουργία, ξεκινώντας πάντα με την κοινωνία και τις μεγάλες αλλά και τις δύσκολες στιγμές της. Προσωπικά θα είμαι πάντοτε οφειλέτης απέναντι του για την εμπιστοσύνη του, γιατί έτρεξε παντού, μίλησε παντού, ικέτευσε γι’ αυτό το έργο. Γιατί σε ένα τόπο που δεν γνώριζε, εργάσθηκε, αφοσιώθηκε, γιατί ήταν μάστορας, χτίστης, σιδεράς, μαραγκός, γιατί ανταπέδιδε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους».
«Συχνά, είπε ακόμα ο κ. Σηφουνάκης, μου έθετε το ίδιο ερώτημα: «Γιατί ασχολείσαι με την πολιτική; Εγώ γεννήθηκα σ’ αυτήν αλλά δεν υπέκυψα, την παρακολουθώ, πλέον το ίδιο να κάνεις και εσύ και να ασχολείσαι πρώτα μ’ αυτό που πραγματικά αγαπάς». Αυτόν εδώ τον τόπο, την Λέσβο τρία πράγματα τον σημάδεψαν. Η θέση του, το δέσιμο με την Μικρά Ασία και η ελιά. Απ’ αυτόν τον τόπο το 1922 πέρασαν 800.000 Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες και από το 2015 άλλοι τόσοι άνθρωποι του κόσμου ολάκερου. Αυτός ο τόπος ο μικρός, συγκαταλέγει τον Νίκο Κούνδουρο μεταξύ των ξεχωριστών του τέκνων, που τον αγάπησε και αγαπήθηκε γιατί αυτός ο μεγάλος δημιουργός είχε την δύναμη πολλών αρετών και κυρίως της αυτογνωσίας».
Στο Νίκο Κούνδουρο, τον «ένοπλο έφηβο που δεν φοβόταν τίποτα και κανένα» αναφέρθηκε και ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, με την ιδιότητα του και προσωπικού του φίλου. Χαρακτήρισε «πρωτομάστορα» το Νίκο Κούνδουρο, ενώ ιδιαίτερα σημείωσε τον πολυσύνθετο, ασυμβίβαστο, ανατρεπτικό και συνθετικό ταυτόχρονα ρόλο του. «Υπήρξε στρατευμένος αλλά όχι δέσμιος αυτής του της στράτευσης» κατέληξε.
Ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος αναφέρθηκε «στην πολυσχιδή και πολυτάλαντη προσωπικότητα του». Όπως είπε «ο Κούνδουρος δεν περικλείεται στο κινηματογραφικό του έργο όπως ο Αγγελόπουλος. Το υπερβαίνει. Ξεχειλίζει από παντού». Στο κινηματογραφικό του έργο ο Νίκος Κούνδουρος κατά τον κ. Μπαγογιαννόπουλο «επεφύλαξε για τον εαυτό του το ρόλο του μυθικού ήρωα, στο πρότυπο ηρώων καλλιτεχνών, στο πρότυπο του Μπάϊρον. (…). Οι ταινίες του Νίκου Κούνδουρου είναι απόλυτα δικές του, είναι ο απόλυτος δημιουργός των ταινιών του» τόνισε, ενώ έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της κινηματογραφικής του δημιουργίας.
Τέλος ο δημοσιογράφος, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Καθημερινή» Νίκος Κωνσταντάρας αναφέρθηκε σε προσωπικές στιγμές, σκέψεις και αναμνήσεις από το Νίκο Κούνδουρο «τον ισχυρογνώμονα αλλά έτοιμο πάντα να μάθει, το Νίκο που ήξερε πολλά αλλά επέμενα πως δεν ξέρει, το γενναιόδωρο Νίκο Κούνδουρο».
Ξεχωριστό ενδιαφέρον έδωσε στην εκδήλωση η λειτουργία ειδικής έκθεσης φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τις ταινίες του Νίκου Κούνδουρου καθώς και προσωπικών του ενθυμίων, την οποία επιμελήθηκε η επί χρόνια βοηθός του Μαρία Καραμητσοπούλου.
Η όμορφη εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, έκλεισε με την αποκάλυψη της τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά, που αγάπησε ιδιαίτερα ο μεγάλος σκηνοθέτης και τον οποίο η Εταιρεία «Αρχιπέλαγος» αποφάσισε να συνδέσει συμβολικά με το όνομά του για να θυμίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάσωση και την αναβίωση του σπουδαίου αυτού βιομηχανικού μνημείου της Λέσβου.
Την αποκάλυψη της επιγραφής έκανε η σύζυγός του Νίκου Κούνδουρου Σωτηρία Ματζίρη – Κούνδουρου με τον Νίκο Σηφουνάκη.
Ας σημειωθεί τέλος, ότι και αρκετοί επώνυμοι φίλοι του Νίκου Κούνδουρου ταξίδεψαν για την εκδήλωση από την Αθήνα στη Λέσβο.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Φεβρουάριο, διοργανώνει στη Λέσβο η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, της οποίας ο εκλιπών διετέλεσε Πρόεδρος από την ίδρυσή της, το 1997, ως τον θάνατό του, παραμένοντας εθελοντικά επικεφαλής, επί είκοσι ολόκληρα χρόνια, στη συλλογική προσπάθεια μιας ομάδας διακεκριμένων καλλιτεχνών και επιστημόνων να συμβάλουν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην ανάδειξη της φυσιογνωμίας των νησιών του Αιγαίου με τη πραγματοποίηση εκδόσεων, τη διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εκδηλώσεων, την παραγωγή ντοκιμαντέρ και την αποκατάσταση αρχιτεκτονικών μνημείων.
Η εκδήλωση (με ελεύθερη είσοδο για το κοινό) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 19.00, στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά που βρίσκεται στον Παπάδο της Γέρας στη Λέσβο, ένα πανέμορφο βιομηχανικό μνημείο του 19ου αιώνα το οποίο δημιουργήθηκε από τον παππού του Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη κι αφού λειτούργησε επί ένα σχεδόν αιώνα ερήμωσε για να αποκατασταθεί στην πρώτη του μορφή με φροντίδες της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, να μετατραπεί σε μουσείο και να πάρει νέα ζωή το 2009 όταν εγκαινιάστηκε από τον Νίκο Κούνδουρο και τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία θα συντονίσει ο Μάνος Ευστρατιάδης (σκηνοθέτης- ιδρυτικό μέλος του Αρχιπελάγους) και θα προλογίσει ο νέος Πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης (αρχιτέκτων-πρώην Υπουργός), θα μιλήσουν για τον Νίκο Κούνδουρο, την πολύπλευρη προσωπικότητά του και το σπουδαίο έργο του, τρεις διακεκριμένοι φίλοι του, ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς (ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστήμιου Αθηνών), ο Γιάννης Μπακογιαννόπουλος (Κριτικός Κινηματογράφου) και ο Νίκος Κωνσταντάρας (Δημοσιογράφος- Διευθυντής Σύνταξης της Καθημερινής), ενώ θα προβληθούν αποσπάσματα από ταινίες και συνεντεύξεις του μεγάλου δημιουργού.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον στο αφιέρωμα του Αρχιπελάγους στον εκλιπόντα Πρόεδρό του δίνει η λειτουργία, μόνο κατά τη συγκεκριμένη ημέρα, ειδικής έκθεσης φωτογραφιών μεγάλου μεγέθους από τις ταινίες του καθώς και προσωπικών του ενθυμίων, την οποία επιμελήθηκε η επί χρόνια βοηθός του Μαρία Καραμητσοπούλου.
Η εκδήλωση μνήμης για τον Νίκο Κούνδουρο, την οποία θα τιμήσουν με την παρουσία τους η σύζυγός του Σωτηρία Ματζίρη-Κούνδουρου και αρκετοί επώνυμοι φίλοι του που θα ταξιδέψουν για τον σκοπό αυτό στη Λέσβο από την Αθήνα, θα κλείσει με την αποκάλυψη τιμητικής αναμνηστικής επιγραφής στο χώρο της καμινάδας του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά, που αγάπησε ιδιαίτερα ο μεγάλος σκηνοθέτης και τον οποίο η Εταιρεία Αρχιπέλαγος αποφάσισε να συνδέσει συμβολικά με το όνομά του για να θυμίζει την ανεκτίμητη συμβολή του στη διάσωση και την αναβίωση του σπουδαίου αυτού βιομηχανικού μνημείου της Λέσβου.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα σπάνιο αρχαιολογικό αντικείμενο «ένας διπλός λίθινος ληνός» (ελαιοπιεστήριο) που εκτίθεται στο «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά» στον Παπάδο της Γέρας Λέσβου παρουσιάσθηκε στο ευρύ κοινό σε εκδήλωση που οργάνωσε το περασμένο Σαββάτο 9 Σεπτεμβρίου η πολιτιστική εταιρεία «Αρχιπέλαγος» στο χώρο του «Ελαιοτριβείου – Μουσείου».
Την εκδήλωση προλόγισαν ο πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης και ο πρόεδρος του συνδιοργανωτή της εκδήλωσης, Παγγεραγωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, Γιώργος Ζορμπάς. Και αναφέρθηκαν στην αξία του εκθέματος στην ιστορική διαδρομή του πολιτισμού του λαδιού στο νησί.
Ο Νίκος Σηφουνάκης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της επιστημονικής παρουσίασης του λινού από τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη «τον πλέον ειδικό επιστήμονα που έχει ασχοληθεί ειδικά για τον τρόπο έκθλιψης της ελιάς κατά την αρχαιότητα στο Αιγαίο» και αναφέρθηκε στην ιστορία της εύρεσης του ληνού στο κτήμα των Γιάννη και Αποστόλη Βατζάκη στον Πλακάδο της Γέρας οι οποίοι τον δώρισαν στο υπό δημιουργία τότε(1998) «Μουσείο – Ελαιοτριβείο Βρανά» υποπτευόμενοι όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε πως είχε να κάνει με την παραγωγή ελιάς στα παλιότερα χρόνια.
Ο Παύλος Τριανταφυλλίδης με μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση ξενάγησε το ακροατήριο στο μαγευτικό περιβάλλον του ελαιοτριβείου –Μουσείου της γενιάς του Οδυσσέα Ελύτη, στην ιστορία της παραγωγής του λαδιού στον Ελλαδικό χώρο τονίζοντας τη μοναδικότητα του παρουσιαζόμενου ληνού.
«Είναι ο μοναδικός διπλός ληνός που έχει βρεθεί στην Λέσβο. Συνδέει δε την ελαιοπαραγωγή της Λέσβου στην αρχαιότητα και με την καλλιέργεια της ελιάς που σήμερα αποτελεί το βασικότερο, αυτόχθονο και παραγωγικό προϊόν της αιολικής γης. Η ελαιόφυτη Λέσβος φαίνεται ότι κατείχε αναμφίβολα σημαντική θέση στην πρωτογενή γεωργική και οικονομική δραστηριότητα του αιγαιακού χώρου κατά την αρχαιότητα, καθώς οι φιλολογικές πηγές μαρτυρούν τη σημασία της ελιάς ως αναπόσπαστο στοιχείο του βιοτικού επιπέδου των Λεσβίων κατά τους ιστορικούς χρόνους. O τύπος του διπλού ληνού, όπως του παραδείγματος από το Μουσείο Βρανά είναι εξαιρετικά σπάνιος στον ελλαδικό χώρο και σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος της παραγωγής του ελαιολάδου που θα έπρεπε να εξασφαλιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα λόγω του όγκου περισυλλογής των καρπών της ελιάς και της συντόμευσης της παραγωγικής διαδικασίας πολτοποίησης και δημιουργίας ελαίου. Βάσεις συμπίεσης με δύο κυκλικές αύλακες απαντούν εξαιρετικά σπάνια στον ελλαδικό χώρο.O ληνός του Μουσείου Βρανά ανάγεται στην ελληνιστική περίοδο, πιθανώς στον 3ο και 2ο αι. π. Χ. Λειτουργούσε δε με δύο μοχλούς και αντίβαρα. «Το πιεστήριο ήταν μια απλή κατασκευή από δύο επιμήκη σανίδια, ξύλον, στερεωμένα σε μία σταθερή κατακόρυφη επιφάνεια, δεμένα μεταξύ τους, τα οποία τραβούσαν προς τα κάτω αντίβαρα από μεγάλους λίθους ή σακιά λίθων, ώστε να πιέζουν τις πλάκες, κάτω από τις οποίες ήταν τα καλάθια με τον αλεσμένο πολτό, τοποθετημένα πάνω στις βάσεις συμπίεσης. Το λάδι έρεε μέσα στις αύλακες και συλλεγόταν σε πήλινο ή λίθινο αγγείο, που ήταν τοποθετημένο κάτω από την προχοή της βάσης συμπίεσης. Το λάδι έρεε μέσα στις αύλακες και συλλεγόταν σε πήλινο ή λίθινο αγγείο, που ήταν τοποθετημένο κάτω από την προχοή της βάσης συμπίεσης»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέρσι η Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με τον «Παγγεραγωτικό» Πολιτιστικό Σύλλογο Γέρας, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Ελαιοτριβείο Μουσείο Βρανά με θέμα «Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Γέρας», με ομιλητή τον Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Και φέτος στο χώρο του Μουσείου οι δυο φορείς διοργανώνουν το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017 στις 18:30 εκδήλωση με θέμα: «Ο Διπλός Λίθινος Ληνός που εκτίθεται στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά», με ομιλητή τον Δρ. Παύλο Τριανταφυλλίδη, Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου.
Την εκδήλωση θα προλογίσουν ο νέος Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος Νίκος Σηφουνάκης και ο Πρόεδρος του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου Γέρας, Γιώργος Ζορμπάς.
Ο Ληνός που εκτίθεται στο Μουσείο είναι μοναδικός επειδή είναι ο μόνος διπλός που έχει βρεθεί στην Λέσβο,
αποκτά δε ιδιαίτερη σημασία η επιστημονική παρουσίαση του από τον πλέον ειδικό επιστήμονα που έχει ασχοληθεί ειδικά για τον τρόπο έκθλιψης της ελιάς κατά την αρχαιότητα στο Αιγαίο.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει ως θέμα «Μουσεία και Αμφιλεγόμενες Ιστορίες: Τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται», την Πέμπτη 18 Μαΐου το Μουσείο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Γέρας θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες του με ελεύθερη είσοδο από τις 10:00 π.μ. έως τις 20:00μ.μ.
Στις 12:00 το μεσημέρι οι συνεργάτες του Μουσείου θα ξεναγήσουν το κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά στους επιμέρους χώρους του, αλλά και στην μόνιμη έκθεση
«Η Λέσβος του Οδυσσέα Ελύτη», ο παππούς του οποίου υπήρξε ο ιδρυτής του Ελαιοτριβείου Βρανά καθώς και στον ειδικό χώρο έκθεσης έργων σύγχρονων ζωγράφων, εμπνευσμένα από την ελιά και το ελαιοτριβείο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας
Μουσείου – Ελαιοτριβείου Βρανά
22510 82007
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΒΡΑΝΑ
Συνήλθε την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, η πρώτη Γενική Συνέλευση της Πολιτιστικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος», στην οποία ανήκει το «Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά» στη Λέσβο, έπειτα από τον θάνατο του επί 20 χρόνια Προέδρου της Νίκου Κούνδουρου, για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Με παρόντα σχεδόν όλα τα μέλη, τα οποία στις τοποθετήσεις τους αναφέρθηκαν:
-Στην δράση και το έργο του Νίκου Κούνδουρου στις δύο δεκαετίες που είχε την ευθύνη της διοίκησης της Πολιτιστικής Εταιρείας και του «Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά» της Λέσβου.
-Στην ανάγκη συνέχισης λειτουργίας του Ελαιοτριβείου Μουσείου απρόσκοπτα, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εξελέγησαν:
Νέος Πρόεδρος ο Αρχιτέκτων, τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, Αντιπρόεδρος επανεξελέγη ο ποιητής Λευτέρης Παπαδόπουλος και μέλη οι: Μάγια Τσόκλη Δημοσιογράφος, Γιώργος Λιόντος Οικονομολόγος – Νομικός, Θανάσης Πετρίδης Ιατρός, Γιώργος Ισηγόνης Επιχειρηματίας, Στρατής Πόθας Συνταξιούχος
Μετά την εκλογή του, ο Νίκος Σηφουνάκης δήλωσε:
«Συναντηθήκαμε σήμερα – πενήντα μέρες μετά τον θάνατο του Προέδρου μας Νίκου Κούνδουρου- στην προβλεπόμενη κατά το καταστατικό μας και τον νόμο, Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Είναι ελάχιστος ο χρόνος και η λύπη μας για την απώλεια του, δεν έχει μετριασθεί.
Η ξεχωριστή και μεγάλη προσωπικότητα του Νίκου Κούνδουρου, δεν είναι εύκολο ν’ αντικατασταθεί, και είναι εξίσου δύσκολο, μετά είκοσι χρόνια συνύπαρξης μαζί του να συνηθίσουμε ακόμα και στην ιδέα ότι οριστικά δεν θα βρίσκεται πλέον ανάμεσα μας και δεν θα προεδρεύει στις συνεδριάσεις μας.
Έστω και αν ο ίδιος αυτοσαρκαζόμενος αποκαλούσε τον εαυτό του «ισόβιο Πρόεδρο», εμείς το εννοούσαμε και γι’ αυτό ποτέ δεν υπήρξε άλλη υποψηφιότητα στα είκοσι χρόνια δράσης της πολιτιστικής μας εταιρείας.
Έχουμε ανάγκη ψυχική, πνευματική, πατριωτική να θυμόμαστε όχι τον επικεφαλής του φορέα μας αλλά τον άνθρωπο, τον δημιουργό με την απέραντη μεγαλοσύνη. Ας θυμηθούμε ελάχιστα γεγονότα και μικρές αποστροφές των λεγομένων του για κάποια από τα έργα που δημιουργήσαμε, όπου αναδεικνύεται όλη του η φιλοσοφία για τον σκοπό της ζωής.
-Στα εγκαίνια του Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά είχε πει: «Χρόνια τώρα πολεμάμε την λησμονιά υπηρετώντας τον Πολιτισμό με έργο και μεράκι. Τον υπηρετήσαμε σε πείσμα των άχαρων καιρών. Εκδίδουμε βιβλία, παράγουμε ταινίες, στήνουμε αγάλματα, οργανώνουμε εκθέσεις και εκδηλώσεις και πάνω από όλα ξαναζωντανεύουμε μνημεία που κινδυνεύουν να καταστραφούν»
–Στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου στην Καλλονή που υπήρξε το πρώτο άγαλμα που στήθηκε στη Λέσβο μετά το 1912, προς τιμήν του απελευθερωτή της είχε πει:
«Διατηρούμε μνήμες ανθρώπων»
-Στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Πλαστήρα στο Κιόσκι στη Μυτιλήνη, και αυτή η πρώτη προς τιμήν του άξιου της πατρίδας που έσωσε την τιμή της Ελλάδας στη Μικρά Ασία, είπε επίσης:
«Διατηρούμε τις μνήμες των αγώνων της Δημοκρατίας, μιλήσαμε πολύ για αυτήν, έτσι έπρεπε όμως»,
Εμείς όλοι που συνδημιουργήσαμε αυτόν τον πολιτιστικό φορέα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι και για έναν άλλο λόγο, γιατί γνωρίσαμε στον Νίκο Κούνδουρο την Λέσβο με την οποία συνδέθηκε και την αγάπησε όπως την πατρογονική του γη, την Κρήτη.
Αγαπητοί φίλοι,
Στην πρώτη συνάντηση μας στα 1997, εδώ στον ίδιο χώρο, με παρόντα τα ιδρυτικά μέλη: Ζυλ Ντασέν, Νίκο Μάργαρη, Αργίνη Γούτου, Λουκία Ρικάκη, Μιχάλη Τυλιανάκη, Ρούρα Σιφναίου που δεν ζουν πια, καθώς και όσοι είμαστε σήμερα εδώ με προεξάρχοντα τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, έπεσε ο σπόρος της δημιουργίας του «Αρχιπελάγους».
Ο απολογισμός μας με ελάχιστα μέσα και πόρους που διαθέταμε υπήρξε μεγάλος και έχει τύχει αναγνώρισης. Βεβαίως μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι ένας πλούσιος απολογισμός γιατί εκείνα τα χρόνια, χρόνια ανύποπτα, χρόνια ευφορίας, χάριν και του βάρους του ονόματος του Προέδρου μας, υπήρξε πιο θετικό το αποτέλεσμα.
Επίσης, ο καθένας από εμάς προσέφερε εκείνο που μπορούσε, άλλος πολύ περισσότερο, άλλος πολύ λιγότερο, εξάλλου αυτό είναι κανόνας στις συλλογικές προσπάθειες.
Ο Νίκος Κούνδουρος εξ’ αρχής προσδιόρισε τι σημαίνει προσφορά όταν έλεγε:
«Η δουλειά του «Αρχιπελάγους», ήταν δουλειά εθελοντών. Δεν έχουμε τίποτα παρά την ψυχούλα μας να σώσουμε»
Υποστήριζα και εξακολουθώ να υποστηρίζω ότι για το Ελληνικό κράτος, από την απελευθέρωση και μετά, ο πολιτισμός δεν υπήρξε στις άμεσες προτεραιότητες του και ως προς αυτό υπήρχε η βολική αιτιολογία ότι: Σε μια ρημαγμένη χώρα μετά τον πόλεμο ήταν πολυτέλεια η ενασχόληση με τον πολιτισμό. Γι’ αυτό γκρεμίσαμε ότι αρχιτεκτονικά όμορφο είχε δημιουργηθεί από συστάσεως του Νεοελληνικού κράτους, σε πόλεις και χωριά. Ευτυχώς, υπήρξαν κάποιες αντιστάσεις και πρωτοβουλίες, και στον χώρο του δημοσίου αλλά και μεμονωμένων ανθρώπων. Αποτελεσματικές υπήρξαν επίσης οι οργανωμένες συλλογικές πρωτοβουλίες ιδιωτικών φορέων, η συνεισφορά των οποίων για την προστασία, ανάδειξη, και διάδοση όλων των μορφών του πολιτισμού, υπήρξε καταλυτική.
Εμείς αν κάτι διασώσαμε από την αρχιτεκτονική ιστορία οφείλεται και στον έρωτα του Νίκου Κούνδουρου για την αρχιτεκτονική. Αυτό υπήρξε κατά βάθος και το κοινό μας μυστικό, ο συνδετικός κρίκος δυο «κουζουλών» για τα ερείπια, όπως έλεγε.
Εμείς λοιπόν όλα αυτά τα χρόνια συνεισφέραμε στην διατήρηση του αποτυπώματος μιας πολιτιστικής αξίας κάτω από δύσκολες συνθήκες. Από εδώ και πέρα όμως τα πράγματα είναι απείρως δυσκολότερα που σχεδόν καθίσταται αδύνατη η δημιουργία. Το ευγενές δεδομένο της χορηγίας στον πολιτισμό είναι δυσεύρετο αγαθό πλέον, και γι’ αυτό πρέπει να δεσμευθούμε ότι θα εργασθούμε όλοι για να υπάρξει έστω η διατήρηση όσων με τον Νίκο Κούνδουρο δημιουργήσαμε.
“Είναι συγκινητικό για μένα να διαδέχομαι τον Νίκο Κούνδουρο στην Προεδρία του «Αρχιπελάγους».
Σας ευχαριστώ από καρδιάς, γνωρίζετε τις θέσεις μου και την διάθεση μου για προσφορά. Γνωρίζετε επίσης ότι το μεγάλο έργο που δημιουργήσαμε χρειάζεται μεγάλο κόπο για να διατηρηθεί.
Πρώτη προτεραιότητα μας πρέπει να είναι το «Ελαιοτριβείο -Μουσείο Βρανά». Πάντοτε, και τώρα ακόμα περισσότερο τα θεματικά Μουσεία, δεν υπήρξαν όχι κερδοφόρες, αλλά ούτε καν βιώσιμες επιχειρήσεις. Αν δεν υπάρχει οικονομική στήριξη από κρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, στις μέρες μας είναι άθλος η καθημερινή λειτουργία ενός Μουσείου και μάλιστα στην Περιφέρεια της Περιφέρειας.
Κατορθώσαμε τα δέκα σχεδόν χρόνια λειτουργίας του σε καθημερινή βάση να είναι ανοικτό και να υποδέχεται τους επισκέπτες του.
Δυστυχώς, από την κεντρική διοίκηση αλλά και την αυτοδιοίκηση, δεν υπήρξε καμία είδους αρωγή ή ενδιαφέρον από το 2010 και μετά, και πολύ περισσότερο οικονομική αρωγή και γνωρίζετε καλά ότι αυτό υπήρξε και το παράπονο του αείμνηστου Προέδρου μας.
Η πρόταση του στην τελευταία Γενική Συνέλευση για το πώς θα μπορέσει να επιβιώσει , πρέπει να προχωρήσει, γιατί στους χαλεπούς καιρούς μας έχουμε χρέος να συνεχιστεί η προοπτική λειτουργίας του «Ελαιοτριβείου Μουσείου Βρανά», το οποίο:
-Είναι το μόνο που δεν προστατεύεται από κανένα κρατικό ,αυτοδοικητικό ή τραπεζικό φορέα. Δεν βρίσκεται δηλαδή κάτω από καμία σκέπη.
-Είναι τιμή μας ότι θεωρείται το πιο αυθεντικό Μουσείο στο είδος του
-Είναι ένα Μουσείο που δεν επεδίωξε «καλλωπισμό» της ιστορία που φέρει.
Αποδέχομαι την ομόφωνη απόφαση σας, σας ευχαριστώ και προσβλέπω στην πιο ενεργή συμμετοχή του καθενός μας για να συνεχιστεί το έργο που αρχίσαμε μαζί στην παραμεθόριο Ελλάδα, στην Ακριτική Λέσβο, με τους χιλιάδες πρόσφυγες και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ
Τα μέλη της Πολιτιστικής «Εταιρείας Αρχιπέλαγος» στο άγγελμα του θανάτου του Νίκου Κούνδουρου, συμμετέχοντας στο βαρύ πένθος από την απώλεια αυτού του σημαντικού νεοέλληνα δημιουργού εκφράζουν την βαθειά τους θλίψη ,την συγκίνηση, αλλά και ευγνωμοσύνη τους για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην κοινή υπόθεση των ενδιαφερόντων της «Εταιρείας Αρχιπέλαγος».
Από την ίδρυση της, το 1996, ως την ύστατη στιγμή της ζωής του υπήρξε ο πρόεδρος της, εμπνευστής και πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Ρεαλιστής, αλλά συνάμα άνθρωπος που μέσα του ξεχείλιζε το συναίσθημα, υπήρξε σ όλη του την ζωή μαχητής των αξιών, αφιερωμένος πιστά στην υπηρέτησή τους.
Αυτός ο πολυτάλαντος δημιουργός υπήρξε γνωστός στην Ελλάδα και στον κόσμο κυρίως ως σκηνοθέτης αφήνοντας μία σημαντική παρακαταθήκη ταινιών, κληρονομιά στον ελληνικό και παγκόσμιο κινηματογράφο.
Μεγάλη επίσης ήταν η συνεισφορά του ως λογοτέχνης, συγγραφέας, γλύπτης, αλλά και αγωνιστής της αριστεράς. Στην Λέσβο όμως, που αγαπούσε και επισκεπτόταν συχνά, θα μείνει εσαεί συνδεδεμένος με την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Ελαιοτριβείου «Βρανά» στον Παπάδο της Λέσβου.
Μαγεύτηκε από την πρώτη φορά που επισκέφθηκε των ερειπιώνα του ελαιοτριβείου του παππού του Οδυσσέα Ελύτη, ενστερνίστηκε την ιδέα της διάσωσης – αναστήλωσης και μετατροπής του σε χώρο πολιτισμού.
Από το 1997 που το εργοστάσιο περιήλθε στην «Εταιρεία Αρχιπέλαγος» και ύστερα από 5 χρόνια εργασιών, ολοκληρώθηκαν τα έργα αναστύλωσης και άνοιξε τις πύλες του, αφιερώθηκε στην δύσκολη και επίπονη υπόθεση τα ερείπια που έγιναν χώρος πολιτισμού να λειτουργήσουν προσφέροντας γνώση για την ιστορία μας.
Στην μνήμη όλων μένει ακόμη αποτυπωμένη η στιγμή που εκείνος πρώτος, την ζεστή βραδιά το καλοκαίρι του 2009, διάβηκε την πύλη του Μουσείου, έθεσε σε λειτουργία την μηχανή του εργοστασίου και μετά στο βήμα περιέγραψε με τον δικό του ιδιότυπο αυθορμητισμό την όλη πορεία των εργασιών.
Η «Εταιρεία Αρχιπέλαγος», η Γέρα, η Λέσβος, η Ελλάδα του οφείλουν πολλά.
Τούτη την στιγμή τα λόγια περιττεύουν, προέχει η απόδοση σεβασμού, ευγνωμοσύνης και τιμής στον μεγάλο ΝΙΚΟ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟ, για του οποίου την μνήμη το Μουσείο – Ελαιοτριβείο «Βρανά» θα πραγματοποιήσει ειδικό αφιέρωμα.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΡΑΝΑ,
ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΡΑΣ ΣΙΦΝΑΙΟΥ
Με μια συγκινητική εκδήλωση που έγινε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά το Σάββατο 1η Οκτωβρίου 2016 στις 7 το βράδυ, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος τίμησε τη μνήμη και την προσφορά της ιστορικού και Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου (1957-2015), δίνοντας το όνομά της στην αίθουσα που στεγάζει το αρχείο του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου του Παπάδου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου συντήρησης και ψηφιοποίησης του.
Η Ρούρα Σιφναίου ήταν ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας και πρόσφερε στο Αρχιπέλαγος, επί είκοσι χρόνια, ακούραστα και εθελοντικά την πολύτιμη γνώση της καθώς και σημαντικό πνευματικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει δύο βιβλία, που κυκλοφόρησαν με τη σφραγίδα της Εταιρείας, το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ «Η δική μου Μυτιλήνη», το οποίο σχεδίασε υπογράφοντας και το σενάριο, και την ιστορική επιμέλεια των εκθεμάτων στο Μουσείο Σαπωνοποιίας στο Πλωμάρι. Αποκορύφωμα της προσφοράς της στο Αρχιπέλαγος, υπήρξε η έρευνα και η τεκμηρίωση της ιστορίας του Ελαιοτριβείου Βρανά, στη φάση της αποκατάστασης του μνημείου και της μετατροπής του σε μουσείο, η συγγραφή των κειμένων ξενάγησης και, όπως προαναφέρθηκε, η αποκατάσταση του φθαρμένου από το χρόνο και πολύ σημαντικού αρχείου του.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλοί επώνυμοι μυτιληνιοί κι ανάμεσά τους ο Βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, άρχισε με μια συμβολικά φορτισμένη στιγμή, κατά την οποία, κάτω από τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, έγινε η αποκάλυψη αναμνηστικής πινακίδας στην είσοδο της αίθουσας, από μέλη της οικογένειας της Ρούρας Σιφναίου: τον αδελφό της Αριστείδη Σιφναίο και το γιο της Λέο Σάλβι-Σιφναίο.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε στο εσωτερικό της Αίθουσας «Ευρυδίκη Σιφναίου», η οποία γέμισε ασφυκτικά, συνάδελφοι και φίλοι της αναφέρθηκαν στην προσωπικότητα και το έργο της, ενώ, λόγω της μεγάλης προσέλευσης, αρκετοί προσκεκλημένοι παρακολούθησαν τις ομιλίες από ταυτόχρονη μετάδοση σε κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης έξω από την αίθουσα. Στην είσοδο της αίθουσας είχαν εκτεθεί όλα τα βιβλία της αείμνηστης ιστορικού.
Πρώτος πήρε το λόγο ο Μάνος Ευστρατιάδης (Σκηνοθέτης, πρώην Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος), που είχε και την ευθύνη της προετοιμασίας της εκδήλωσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της Ρούρας Σιφναίου, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι υπήρξε «μια γυναίκα απόλυτα συμφιλιωμένη με τη ζωή, που πλησίαζε τους άλλους με ανυπόκριτη ψυχική γενναιοδωρία, που διατηρούσε τον ίδιο ακατάβλητο ενθουσιασμό σ’ ό,τι έκανε και την ίδια άσβεστη περιέργεια για ό,τι την ενδιέφερε και που κατάφερε, τέλος, να συνθέσει τόσο αρμονικά όλες τις όψεις της ιδιοσυγκρασίας της ώστε να λειτουργεί πάντα ενιαία και αδιαίρετη σ’ ό,τι κι αν επιχειρούσε: Να υπηρετεί την Ιστορία με την ευαισθησία μιας ποιήτριας και να εκφράζεται ποιητικά με τη λιτότητα και το μέτρο μιας ιστορικού».
Στη συνέχεια, η Χριστίνα Αγριαντώνη (Ομότιμη Καθηγήτρια οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) αναφέρθηκε αναλυτικά στο ιστορικό και συγγραφικό έργο της τιμώμενης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ρούρα είχε μια βαθιά προσωπική, βιωματική σχέση με τη δουλειά της. Δεν ήταν ζήτημα γι’ αυτήν να έχει μια επαγγελματική ταυτότητα και να κάνει καριέρα –η οποία σημειωτέον ήρθε στη ζωή της, με διεθνή μάλιστα διάσταση, με ένα τρόπο σχεδόν φυσικό κι αβίαστο, χάρη στην πολυτάλαντη προσωπικότητα, την καλλιέργεια και την ακτινοβολία της, και φυσικά χάρη στο έργο της. Η βιωματική σχέση πήγαζε από τις βαθιές ρίζες της οικογένειάς της, μια αίσθηση μακράς συνέχειας που σταδιακά ωρίμαζε μέσα της και έγινε ιστορία. Δεν είναι τυχαίο βέβαια ότι ξεκίνησε τις μελέτες της με την ιστορία του νησιού της, της Λέσβου».
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η Ουρανία Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), εστίασε, μεταξύ άλλων, στη σχέση της Ρούρας Σιφναίου με τη Λέσβο, λέγοντας ότι «η αγάπη της αυτή για τον τόπο της και η έγνοια της για την οικονομική ανάπτυξη και την προκοπή του, την κρατούσαν σε απόλυτη εγρήγορση μέχρι και τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Πάντα με νέες ιδέες, γνωρίζοντας πώς να συνταιριάζει διαφορετικές καταστάσεις, ανθρώπους, φορείς και οργανισμούς, δεν σταματούσε να σκέφτεται τρόπους για την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του νησιού, για την αξιοποίηση του ενός ή του άλλου κτιρίου, για την οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων, ακόμη και μαθημάτων μαγειρικής της Μικράς Ασίας, προκειμένου να φέρει κοντά την επιστήμη και το ευρύ κοινό».
Ακολούθησε ο Παναγιώτης Μιχαηλάρης (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), Λέσβιος στην καταγωγή, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις έρευνες της αείμνηστης ιστορικού, υποστηρίζοντας ότι «η επιστημονική συμβολή της Ρούρας Σιφναίου στην ανάδειξη της επιχειρηματικής δράσης των Ελλήνων στην Ανατολική Μεσόγειο, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της νότιας Ρωσίας, υπήρξε καίρια και ήλθε να πλαισιώσει άλλες επιστημονικές προσπάθειες -όχι πάντως πολλές- που είχαν στραφεί προς τα πεδία αυτά. Σε αυτό το πλαίσιο, τη φυσική της παρουσία στα μέρη αυτά τη θεωρούσε μέρος αναπόσπαστο με την συγγραφή, και τη θυμάμαι πολύ καλά να αφηγείται τις εντυπώσεις της από τα ταξίδια της στη Ρωσία και τελευταία στη Ρουμανία, όταν μελετούσε της εμπορική δράση των λεσβιακής καταγωγής αδελφών Κούμπα…»
Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο Νίκος Σηφουνάκης, (Αρχιτέκτων, τ. Υπουργός, Ιδρυτικό μέλος Εταιρείας Αρχιπέλαγος), ο οποίος, στη σύντομη προφορική του παρέμβαση, αναφέρθηκε στην πολύχρονη φιλία και στη στενή και πολύχρονη επιστημονική και συγγραφική συνεργασία που είχε με την εκλιπούσα, διατρέχοντας τα χρόνια της γνωριμίας τους, από την εποχή που εκείνη ήταν σύμβουλός του στα Υπουργεία Πολιτισμού και Τουρισμού ως την περίοδο της δημιουργίας του Μουσείου Βρανά, στην οποία η Ρούρα Σιφναίου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. «Τη μέρα που την αποχαιρετούσαμε, είχαμε κιόλας σκεφτεί και είχαμε αποφασίσει στο «Αρχιπέλαγος» να δώσουμε το όνομά της σ’ αυτή την αίθουσα», είπε ο Νίκος Σηφουνάκης και κατέληξε: «Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, στην πραγματικότητα, όπως της άξιζει, της αφιερώσαμε ολόκληρο το Μουσείο».
Η εκδήλωση μνήμης για τη Ρούρα Σιφναίου έκλεισε με τη μορφή και το λόγο της, καθώς προβλήθηκαν αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένη διάλεξη της στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η οικογένεια της Ρούρας Σιφναίου πρόσφερε ως δώρο σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, την ποιητική συλλογή της «Οικείος Χώρος».
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στις 15 Οκτωβρίου κλείνει ένας χρόνος από τον πρόωρο θάνατο της διακεκριμένης ιστορικού και Διευθύντριας Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.), Ευρυδίκης (Ρούρας) Σιφναίου, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος του επιστημονικού της έργου στη μελέτη και την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος του νησιού της καταγωγής της, της Λέσβου.
Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά της, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος – δημιουργός και φορέας λειτουργίας του Ελαιοτριβείου-Μουσείο Βρανά – της οποίας η Ρούρα Σιφναίου υπήρξε ιδρυτικό και ακούραστο μέλος προσφέροντας εθελοντικά επί 20 χρόνια την πολύτιμη γνώση της, αποφάσισε να δώσει το όνομά της στην αίθουσα που στεγάζει το αρχείο του ιστορικού βιομηχανικού μνημείου, το οποίο η ίδια φρόντισε και ανέδειξε ως υπεύθυνη του έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ψηφιοποίησής του.
Η ονοματοδοσία της αίθουσας, η οποία θα θυμίζει στο εξής το έργο και τη φωτεινή της προσωπικότητα, θα γίνει κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά, στον Παπάδο της Γέρας, το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2016 και ώρα 19.00.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν οι Χριστίνα Αγριαντώνη (Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), Ουρανία Πολυκανδριώτη (Διευθύντρια Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) και Παναγιώτης Μιχαηλάρης (Ομότιμος Διευθυντής Ερευνών, Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), ενώ την εκδήλωση θα κλείσει ο Νίκος Σηφουνάκης, (Αρχιτέκτων, τ. Υπουργός, Ιδρυτικό μέλος Εταιρείας Αρχιπέλαγος) που είχε στενή και πολύχρονη επιστημονική και συγγραφική συνεργασία με την εκλιπούσα. Θα προβληθούν, επίσης, αποσπάσματα από βιντεοσκοπημένη διάλεξη της Ρούρας Σιφναίου, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το Δεκέμβριο του 2014.
Πέρα από την τιμητική αυτή εκδήλωση, η Πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος συνέβαλε οικονομικά και στην επανέκδοση του βιβλίου της Ρούρας Σιφναίου “ΛΕΣΒΟΣ: Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία (1840-1912)” το οποίο είχε εκδοθεί για πρώτη φορά από τον Δήμο Μυτιλήνης το 1996, ήταν για πολλά χρόνια εξαντλημένο και επανεκδίδεται αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις Αιολίδα.
Το βιβλίο, που βασίζεται στη διδακτορική διατριβή της συγγραφέως στην École des hautes études en sciences sociales (EHESS) των Παρισίων, θεωρήθηκε, ήδη από την εποχή της πρώτης έκδοσής του, σταθμός στη λεσβιακή ιστοριογραφία και κείμενο αναφοράς για την περίοδο της μεγάλης βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης του νησιού, κατά το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Η αεροπορική μετακίνηση των προσκεκλημένων έγινε με την ευγενική χορηγία της
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H Πολιτιστική Εταιρεία «Αρχιπέλαγος», που ίδρυσε και λειτουργεί το Μουσείο – Ελαιοτριβείο «Βρανά» στον Παπάδο Γέρας, υποστηρίζει και προάγει σε κάθε είδους δημιουργική πρωτοβουλία σχετική με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού της Λέσβου.
Στο πλαίσιο αυτό την Τετάρτη 10 Αυγ. 2016 και ώρα 20:30 στο αίθριο του Μουσείου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με την επιμέλεια του Προϊσταμένου της κ. Παύλου Τριανταφυλλίδη και την συμμετοχή του «Παγγεραγωτικού» Πολιτιστικού Συλλόγου και της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ διαλόγου της Γέρας», θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση παρουσίασης των πρόσφατων ανασκαφικών ευρημάτων, που φωτίζουν το ιστορικό και αρχαιολογικό παρελθόν της περιοχής με θέμα «Τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή της Γέρας».
Με την ευκαιρία, υπενθυμίζεται ότι, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, την επόμενη ημέρα Πέμπτη 11 Αυγ. 2016 ώρα 20.30 στους χώρους του Μουσείου – Ελαιοτριβείου «Βρανά» θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μεταμορφώσεις του Βαγγέλη Ευθυμίου» και θα ακολουθήσει ρεσιτάλ πιάνου από τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του Φεστιβάλ, τις διεθνούς φήμης πιανίστες Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν. Η εκδήλωση εντάσσεται στις προφεστιβαλικές γιορτές του 2ου Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου της Λέσβου.
Και στις δύο εκδηλώσεις η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού του Ελαιοτριβείου – Μουσείου “Βρανά” στο Μουσείο Μπενάκη (Οκτώβριος 2013)
Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Μουσείο Μπενάκη η παρουσίαση του Οδηγού – Λευκώματος του Ελαιοτριβείου – Μουσείου “Βρανά”.
Την παρουσίαση του Οδηγού – που διοργάνωσε η πολιτιστική Εταιρεία Αρχιπέλαγος – προλόγισαν ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη καθηγητής Άγγελος Δεληβορριάς, ο οποίος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη μεγάλη σημασία της έκδοσης του Οδηγού στην ανάδειξη ενός πρότυπου θεματικού Μουσείου, όπως είναι το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου, καθώς και ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κ. Νίκος Κούνδρουρος και ο ποιητής και αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κ. Λ. Παπαδόπουλος, οι έκαναν αναφορές στο χρονικό της απόκτησης και αποκατάστασης του παλιού Ελαιοτριβείου από την Εταιρεία Αρχιπέλαγος και μετατροπής του σε Μουσείο.
Το Οδηγό παρουσίασαν η κα Τέτη Χατζηνικολάου, ιστορικό, πρόεδρος του ελληνικού τμήματος του ICOM και η κα Ελένη Παπαθωμά, ιστορικός-λαογράφος και επιμελήτρια της έκδοσης. Η κα Χατζηνικολάου τόνισε «τη σημασία της αποκατάστασης και διατήρησης ιστορικών κτηρίων και στοιχείων της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, όπως παλιά βιομηχανικά κτήρια, λιθόστρωτα κ.α.» και επεσήμανε ότι «το Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά αποτελεί τέτοιο πετυχημένο υπόδειγμα» το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά «είναι Μουσείο του εαυτού του, καθώς επιδεικνύει τόσο τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής ελαιόλαδου όσο και τον μοναδικό μηχανολογικό εξοπλισμό και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία των βιομηχανικών κτηρίων των αρχών του 19ου αι». Η επιμελήτρια της έκδοσης Ελένη Παπαθωμά αναφέρθηκε στο εγχείρημα της δημιουργίας του Οδηγού, βασιζόμενη σε ένα πλούσιο σύνολο ετερόκλητων στοιχείων και μαρτυριών που υπήρχαν για το βιομηχανικό ασυγκρότητα.
Ο βουλευτής και ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κ. Νίκος Σηφουνάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενου και όλους τους συντελεστές της έκδοσης, τόνισε την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία θεματικών μουσείων, που αναδεικνύουν και άλλες σημαντικές ιστορικές περιόδους της χώρας μας, πέρα από τις καθιερωμένες (π.χ. κλασική αρχαιότητα κλπ), όπως είναι η περίοδος των αρχών του 190ου αι. στη Λέσβο, όπου συντελέστηκε το βιομηχανικό θαύμα που συνδέεται με την εξέλιξη της παραγωγής ελαιολάδου. «Τα Μουσεία – τόνισε – δεν είναι κερδοφόρες επιχειρήσεις και η επιβίωσή τους χωρίς στήριξη είναι δύσκολη».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της τέχνης και του πολιτισμού, όπως ο π. Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας, οι βουλευτές κ. Γ. Ζερδελής (Λέσβου) και Θ. Μωραϊτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο πρώην Υπουργός κ. Λαλιώτης, οι ζωγράφοι κκ. Π. Τέτσης, Γ. Μιγάδης, Μ. Μαδένη, Γ. Λασηθιωτάκης, Γ. Αδαμάκος, Δ. Ανδρεαδάκης, Ι. Αγγελή κ.α., ο γλύπτης Θ. Παπαγιάννης, η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη Ιουλίτα Ηλιοπούλο, καθώς και η σύζυγος του Μιχάλη Βρανά – ο οποίος λειτούργησε για τελευταία φορά το Ελαιοτριβείο – κα. Βιργινία Βρανά.
Ο Οδηγός του μουσείο, επιχειρεί να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τους χώρους και τις εκθέσεις του Ελαιοτριβείου – Μουσείου “Βρανά” και να σκιαγραφήσει τα ιστορικά συμφραζόμενα της μηχανοκίνητης ελαιουργίας στη Λέσβο.
Έκθεση γραμματοσήμου «Το Αιγαίο μέσα απ’ τα γραμματόσημα» στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Ιούνιος 2012)
Έκθεση γραμματόσημου με τίτλο: «Το Αιγαίο μέσα απ τα γραμματόσημα» πραγματοποιήθηκε από τις 26 Ιουνίου 2012 έως τις 15 Ιουλίου 2012 στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά». Την έκθεση διοργάνωσε τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ (ΕΛΤΑ), ενώ την όλη προσπάθεια υποστήριξε η πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου, και βεβαίως το Ταχυδρομείο Μυτιλήνης.
Η έκθεση είχε επετειακό χαρακτήρα, μια και το 2012 συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωση και ενσωμάτωση στην Ελληνική Επικράτεια των νησιών του Βορείου Αιγαίου.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012 παρουσία του Σύμβουλου Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κ. Μωυσή Κωνσταντίνη και του Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, σκηνοθέτη κ. Νίκου Κούνδουρου.
Αποκαλυπτήρια ανάγλυφου με τη μορφή του Ελύτη στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Ιούλιος 2011)
Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που οργάνωσε η πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, για να τιμήσει το μεγάλο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 τα αποκαλυπτήρια ενός ορειχάλκινου επίτοιχου ανάγλυφου με τη μορφή του Ελύτη, που φιλοτεχνήθηκε από το διακεκριμένο γλύπτη κ. Θόδωρο Παπαγιάννη και τοποθετήθηκε στην εξωτερική όψη του Ελαιοτριβείου – Μουσείου «Βρανά», συνδέοντας συμβολικά τη μορφή του ποιητή με τον προγονικό χώρο. Τα αποκαλυπτήρια έκανε η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη, η ποιήτρια κ. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, η οποία στη σύντομη ομιλία της ευχαρίστησε την Εταιρεία Αρχιπέλαγος για την πρωτοβουλία της και ευχήθηκε το Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» – ένας χώρος «όπου διασώζεται η ομορφιά» όπως είπε – να γίνει σημείο συνάντησης των νέων ανθρώπων με το όραμα και το μήνυμα του ποιητή. Στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων μίλησαν ακόμη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και πρωτεργάτης της Εταιρείας Αρχιπέλαγος κ. Νίκος Σηφουνάκης και ο Πρόεδρός της, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης κ. Νίκος Κούνδουρος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη γνωριμία τους με τον Οδυσσέα Ελύτη και στάθηκαν στη μεγαλοσύνη του έργου του και στη σημασία του για την Ελλάδα. Προλόγισε ο σκηνοθέτης κ. Μάνος Ευστρατιάδης, μέλος επίσης της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και υπεύθυνος της διοργάνωσης των εκδηλώσεων, ο οποίος αναφέρθηκε στη λεσβιακή καταγωγή του Ελύτη και στον τρόπο που αυτή μεταπλάστηκε ποιητικά στο έργο του. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε στους παριστάμενους η έναρξη της εκδήλωσης, όταν ακούστηκε η φωνή του ποιητή να διαβάζει ένα απόσπασμα του Άξιον Εστί που αναφέρεται στον τόπο της καταγωγής του, τη Γέρα.
Τριήμερες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ελύτη
Στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργάνωσε η πολιτιστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία Αρχιπέλαγος, για να τιμήσει το μεγάλο νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη και με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τη γέννηση του ποιητή, εγκαινιάστηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011 θεματική έκθεση με τίτλο «Λέσβος του Ελύτη». Η έκθεση, την οποία εγκαινίασε η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη κα. Ιουλίτα Ηλιοπούλου, θα παραμείνει μόνιμα στο χώρο του Ελαιοτριβείου- Μουσείου «Βρανά» για να προβάλει διαχρονικά τα τεκμήρια της καταγωγής του ποιητή και για να φωτίζει – μέσα από συγκεκριμένες αναφορές που εντοπίζονται στο έργο του – τη σχέση του με τη Λέσβο και με τις, αρχαίες και νεώτερες, πνευματικές φυσιογνωμίες του νησιού (Σαπφώ, Κριναγόρας, Θεόφιλος) που απασχόλησαν τη σκέψη και τη δημιουργία του. Στο χώρο της έκθεσης αυτής, σε ειδική μεγάλη οθόνη, προβάλλεται σε συνεχή ροή κινηματογραφικό υλικό διάρκειας μιας ώρας, το οποίο αναφέρεται στον Οδυσσέα Ελύτη.
Την ίδια ημέρα το βράδυ, πραγματοποιήθηκε συναυλία με τίτλο «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», που περιλάμβανε έργα του διακεκριμένου συνθέτη Γιώργου Κουρουπού πάνω σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη, μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφώς – σε νεοελληνική απόδοση του ποιητή – καθώς και μια τιμητική αναφορά σε παλιότερες μελοποιήσεις ποιημάτων του Ελύτη από το Μάνο Χατζιδάκι και τον Μίκη Θεοδωράκη. Τις σπάνιας ευαισθησίας συνθέσεις του Γιώργου Κουρουπού ερμήνευσαν θαυμάσια οι διακεκριμένοι λυρικοί τραγουδιστές Σπύρος Σακκάς και Δάφνη Πανουργιά, με τη συνοδεία του συνθέτη (πιάνο) και της Βιβής Γκέκα (μαντολίνο). Ποιήματα του Ελύτη, με το δικό της μοναδικό τρόπο, απήγγειλε η σύντροφός του Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στο κοινό το έργο «Της Σελήνης της Μυτιλήνης», το οποίο συνέθεσε ο Γιώργος Κουρουπός ειδικά για τις επετειακές εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά», και το οποίο – μέσα από ένα συνδυασμό απαγγελίας, φωνητικών και ήχων από κρουστά – αποδίδει πιστά την ατμόσφαιρα του ομότιτλου ποιήματος στο οποίο βασίστηκε.
Την Κυριακή 31 Ιουλίου 2011, τελευταία μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία του κύκλου τραγουδιών «Προσανατολισμοί» του συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλου, που περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα της πρώτης νεανικής συλλογής του ποιητή. Στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου-Μουσείου «Βρανά» στον Παπάδο, 2.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας συναντήθηκαν με το λόγο του Ελύτη μέσα από τις μελωδίες του Ανδριόπουλου και παρακολούθησαν με κατάνυξη τη συναυλία, καθηλωμένοι από την ερμηνεία της Άλκηστης Πρωτοψάλτη η οποία – 27 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση των «Προσανατολισμών» – ξανατραγούδησε το έργο σε μια νέα εκδοχή για φωνή και πιάνο, επεξεργασμένη μουσικά από το Στέφανο Κορκολή που τη συνόδευσε με απαράμιλλη δεξιοτεχνία. Η νέα αυτή μουσική επεξεργασία του έργου, που έγινε με τη συνεργασία του συνθέτη, έγινε ειδικά για τις εκδηλώσεις στο Ελαιοτριβείο Βρανά και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Λέσβο.
Η μορφή του ζωγράφου Καλλιγιάννη ξαναζωντάνεψε στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Οκτώβριος 2010)
Με κατανυκτική προσήλωση και μεγάλη συγκίνηση οι άνθρωποι που γνώρισαν από κοντά και αγάπησαν τον Μυτιληνιό ζωγράφο Μανώλη Καλλιγιάννη, που έφυγε από τη ζωή το καλοκαίρι του 2010, παρακολούθησαν το πρωί της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2010, το κινηματογραφικό πορτραίτο του ζωγράφου που σκηνοθέτησε ο Ισπανός ελληνιστής, συγγραφέας, πανεπιστημιακός και φωτογράφος Πέδρο Ολάγια.
Η πρώτη αυτή ειδική προβολή του φιλμ, που έχει τον τίτλο «Με τον Καλλιγιάννη» έγινε, με την οργανωτική φροντίδα της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αρχιπέλαγος», στη μικρή αίθουσα της βιβλιοθήκης του Ελαιοτριβείου – Μουσείου «Βρανά» στον Παπάδο Λέσβου. Προσκεκλημένοι, ήταν μόνο οι στενοί φίλοι του σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη, καθώς ο Πέδρο Ολάγια εξέφρασε την επιθυμία να είναι εκείνοι οι πρώτοι θεατές του έργου του και θέλησε μ’ αυτό τον τρόπο να τους τιμήσει. Η πρώτη δημόσια προβολή της ταινίας, θα γίνει στη μεγάλη αυλή του Ελαιοτριβείου Βρανά το ερχόμενο καλοκαίρι, στην πρώτη επέτειο του θανάτου του Καλλιγιάννη.
Στην αρχή της εκδήλωσης διαβάστηκε μήνυμα του διακεκριμένου ζωγράφου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, το οποίο μεταξύ άλλων, ανέφερε για τον Καλλιγιάννη: «Στην μακρόσυρτη ζωή του και τι δεν γνώρισε! Πόλεις, χώρες, ανθρώπους… Τον μισό πλανήτη, από Νότια Αφρική ως Αμερική κι Ευρώπη. Πέταξε πάνω από την Μεσόγειο, την Ιταλία, την Γιουγκοσλαβία, πολέμησε, τραυματίστηκε, κι άραξε πια στο Παρίσι, στην πόλη της επαγγελίας της τέχνης. Ήταν γεννημένος για ζωγράφος εκεί έδωσε την ψυχή του».
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Αναπληρωτής Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης – ιδρυτικό μέλος και ψυχή της Εταιρείας Πολιτισμού «Αρχιπέλαγος» – μίλησε για την «Οδύσσεια» του Καλλιγιάννη, αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στην ταινία και τον δημιουργό της και κατέθεσε την εντύπωση του ότι ο μυτιληνιός ζωγράφος και καλός του φίλος «συμπυκνώνει με την παρουσία και το λόγο του, στο έργο αυτό, την πίκρα που τον συνόδευσε τα τελευταία χρόνια της ζωής του».
Την ταινία παρουσίασε ο σκηνοθέτης και ιδρυτικό μέλος του «Αρχιπελάγους» Μάνος Ευστρατιάδης που χαρακτήρισε το έργο του Πέδρο Ολάγια «μικρό θαύμα», αφού «ο Ισπανός ελληνιστής στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα κάλυψε μόνος του όλες τις καλλιτεχνικές και καλλιτεχνικές ειδικότητες – από τη φωτογραφία και το μοντάζ ως τη μουσική επιμέλεια – και κατόρθωσε να ολοκληρώσει μια σπουδαία ταινία πυκνή και διεισδυτική, που ο μόνο ένας πολύ έμπειρος και ταλαντούχος κινηματογραφιστής θα μπορούσε να κατορθώσει».
Ταξίδι στη Μυτιλήνη»: Παγκόσμια πρώτη στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά (Σεπτέμβριος 2010)
Η παγκόσμια πρώτη προβολή της νέας ταινίας του Λάκη Παπαστάθη «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010 στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο «Βρανά» στον Παπάδο, που συμπλήρωσε το πρώτο έτος επιτυχημένης λειτουργίας. Το «Ταξίδι στη Μυτιλήνη», η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του διακεκριμένου σκηνοθέτη, γυρίστηκε στη Λέσβο το 2009, είναι ένα εσωτερικό ταξίδι επιστροφής στο γενέθλιο χώρο. Ένας κινηματογραφιστής, μετά από είκοσι χρόνια παραμονής στο Παρίσι αποφασίζει, με αφορμή μια κληρονομιά, να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του από την οποία τον κρατούσε μακριά ένα βαρύ οικογενειακό περιστατικό του παρελθόντος. Επιστρέφοντας εκεί συναντά όσους έχουν απομείνει από τους συγγενείς του, ξαναθυμάται αυτούς που έχουν «φύγει» για πάντα, «ανακαλεί» τον παιδικό του εαυτό και ξαναζεί τα δραματικά γεγονότα που τον σημάδεψαν. Στο τέλος, θα ξανακερδίσει την αγάπη του για τον τόπο του χάρη στη βοήθεια «ζώντων και τεθνεώτων» αλλά και στη σχέση του με μια νέα γυναίκα που εργάζεται στο γηροκομείο της πόλης, που του ανοίγει νέους δρόμους για την ζωή του και την τέχνη του.
Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, της NOVA και του Λάκη Παπαστάθη, ο οποίος εκτός από τη σκηνοθεσία υπογράφει και το σενάριο. Η Διεύθυνση Φωτογραφίας είναι του Γιώργου Αργυροηλιόπουλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Γιώργου Γεωργίου, το μοντάζ της Ιωάννας Σπηλιοπούλου και η μουσική του Γιώργου Παπαδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Μαρία Ζορμπά, Δημήτρης Καταλειφός, Λουκία Μιχαλοπούλου, Νικόλας Παπαγιάννης, Θόδωρος Κατσαδράμης, Χρήστος Στέργιογλου, Υβόννη Μαλτέζου, Μυρτώ Παράσχη, Θάνος Γραμμένος, Νέλη Καρρά, Φωκίων Σπύρογλου, Μπάμπης Αλατζάς και Δημήτρης Καραμπέτσης, ενώ εκτάκτως συμμετέχουν σε μικρούς χαρακτηριστικούς ρόλους η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Γερασιμίδου και η Σμαράγδα Σμυρναίου.
Στην πρεμιέρα της ταινίας, στην αυλή του Ελαιοτριβείου – Μουσείου «Βρανά», παρευρέθηκαν ο σκηνοθέτης, εκπρόσωποι των συμπαραγωγών και πολλοί από τους καλλιτεχνικούς συντελεστές και τους πρωταγωνιστές της. Την προβολή της προλόγισε ο κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.
Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου στο Ελαιοτριβείο – Μουσείο Βρανά (Σεπτέμβριος 2010)
Μια μεγάλη συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τίτλο «Το Αναγνωστήριο της Αγιάσου στο Ελαιοτριβείο “Βρανά”», πραγματοποιήθηκε με την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010 στη μικρή αυλή του Ελαιοτριβείου-Μουσείου «Βρανά». Με τις μουσικές της κομπανίας του «Αναγνωστηρίου» της Αγιάσου, διασταυρώθηκαν συμβολικά οι ισχυρές μνήμες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Λέσβου του 19ου αιώνα, τις οποίες διασώζει η εικόνα του Ελαιοτριβείου-Μουσείου «Βρανά», με τα ζωντανά ακούσματα της μεγάλης μουσικής παράδοσης του νησιού και των απέναντι μικρασιατικών παραλίων.
Το «Αναγνωστήριο» της Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» είναι ένα από τα παλιότερα πολιτιστικά σωματεία του Ελλαδικού χώρου με πολύχρονη και σπουδαία προσφορά στην πνευματική ζωή του τόπου μας. Η μεγάλη μουσική προσφορά του «Αναγνωστηρίου» έγινε πανελλήνια γνωστή το 1975, όταν ο μεγάλος δάσκαλος της εθνικής μας μουσικής, ο Σίμων Καρράς, ηχογράφησε στην Αγιάσο δύο μεγάλους δίσκους βινυλίου με τραγούδια και χορούς της Λέσβου και της Μικράς Ασίας.
Στη συναυλία του Αναγνωστηρίου στο Ελαιοτριβείο-Μουσείο «Βρανά» συμμετείχαν οι μουσικοί: Στρατής Καζαντζής – σαντούρι & τραγούδι, Γιάννα Μαϊστρέλλη – βιολί, Χρήστος Κονσολάκης – κιθάρα, Παναγιώτης Σουσαμλής – τουμπερλέκι & τρομπόνι, Νίκος Χριστιανός – κορνέτα & τραγούδι, Παναγιώτης Αποστολέλλης – κλαρίνο, Αναστάσης Καζαντζής – ευφώνιο, Νίκος Μαϊστρέλλης – ούτι. Την ώρα της προσέλευσης, το κοινό υποδέχθηκαν στη μικρή αυλή του μουσείου οι «Νέοι του Αναγνωστηρίου» με τα σαντούρια τους.
Προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Ελαιοτριβείο στον Παπάδο- Εικόνες και Μνήμες» στο Μουσείο Μπενάκη (Απρίλιος 2010)
Στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην Αθήνα, παρουσία προσωπικοτήτων της τέχνης, των γραμμάτων και της πολιτικής, παρουσιάστηκε την Τετάρτη 14 Απριλίου 2010, σε πρώτη δημόσια προβολή, το δημιουργικό ντοκιμαντέρ «Το Ελαιοτριβείο στον Παπάδο- Εικόνες και Μνήμες», που σκηνοθέτησαν ο Κώστας Μαχαίρας και ο Βασίλης Λουλές.
Η ταινία είναι αφιερωμένη στη διάσωση και στη μετατροπή σε μουσείο του παλιού Ελαιοτριβείου Βρανά, ιδιοκτησίας της πολιτιστικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος», το οποίο βρίσκεται στον Παπάδο της Λέσβου. Μέσα από παλιές και σύγχρονες λήψεις και μαρτυρίες, το ντοκιμαντέρ ανασυνθέτει την περιπέτεια του ιστορικού αυτού εργοστασίου μέσα στο χρόνο, αναφέρεται στο χρονικό της πρόσφατης αναστύλωσής του και ιχνηλατεί τις μελλοντικές προοπτικές του νέου μουσείου που στεγάζει.
Την εκδήλωση προλόγισαν η Πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη Αιμιλία Γερουλάνου, ο αρχιτέκτων και ιδρυτικό μέλος της πολιτιστικής εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Σηφουνάκης, ο σκηνοθέτης και επίσης ιδρυτικό μέλος του «Αρχιπελάγους», Μάνος Ευστρατιάδης και οι σκηνοθέτες του ντοκιμαντέρ Κώστας Μαχαίρας και Βασίλης Λουλές. Χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς και ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρόεδρος της εταιρείας «Αρχιπέλαγος» Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να παραστεί λόγω κωλύματος της τελευταίας στιγμής.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η σύντροφος του Οδυσσέα Ελύτη και ποιήτρια, Ιουλίτα Ηλιοπούλου, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο πρώην Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και θρυλικός κυβερνήτης του Α/Τ Βέλος Ναύαρχος Ν. Παππάς, ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτης, ο πρώην υπουργός Γ. Ανωμερίτης, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημ. Σιούφας, οι Βουλευτές Κ. Σηφουνάκη- Περλεπέ, Μ. Τσόκλη, Γ. Ιωαννίδης, Π. Βαρδίκος, Η. Καρανίκας, Μ. Όθωνας, Θ. Οικονόμου, Σ. Γαληνός, η πρώην βουλευτής Μ. Αρσένη , οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ. Χαλκιώτης, Χ. Τσιόκας και Σ. Κάτσικας κ.α.
«Ματιές σ’ ένα μνημείο»: μια μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης αποκτά το Ελαιοτριβείο-Μουσείο Βρανά (Αύγουστος 2009)
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Ελαιοτριβείου – Μουσείου «Βρανά», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Αυγούστου 2009, έγιναν και τα εγκαίνια της μόνιμης έκθεσης του νέου μουσείου «Ματιές σ’ ένα μνημείο». Έτσι η Λέσβος δεν αποκτά μόνο ένα νέο σημαντικό μουσείο στεγασμένο σ’ ένα ιστορικό βιομηχανικό συγκρότημα που σώθηκε από τη φθορά του χρόνου, αλλά και μια μοναδική θεματική πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης, με πρωτότυπα έργα, εμπνευσμένα από την αναστύλωση του μνημείου και από τον «πολιτισμό της ελιάς».
Δεκατέσσερις κορυφαίοι έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν πρόθυμα στην πρόσκληση της Εταιρείας Αρχιπέλαγος και, εκτιμώντας την πρωτοβουλία της για την αποκατάσταση του ιστορικού ελαιοτριβείου, δημιούργησαν – ο καθένας με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος – και πρόσφεραν αφιλοκερδώς στο νέο μουσείο που δημιουργήθηκε, ισάριθμα έργα ζωγραφικής. Τα έργα αυτά αποτελούν πλέον μόνιμη έκθεση που στεγάζεται στο χώρο του παλιού λεβητοστασίου του συγκροτήματος.
Στην έκθεση «Ματιές σ’ ένα μνημείο», ο επισκέπτης του Ελαιοτριβείου – Μουσείου Βρανά έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τους πίνακες που φιλοτέχνησαν, ειδικά για τον χώρο αυτόν, οι ζωγράφοι (με αλφαβητική σειρά) Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Σάββας Γεωργιάδης, Γιάννης Λασιθιωτάκης, Μιχάλης Μαδένης, Γιάννης Μιγάδης, Σωτήρης Σόρογκας, Νίκος Στεφάνου, Νίκος Στρατάκης, Παναγιώτης Τέτσης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός και Γιάννης Ψυχοπαίδης.
Εγκαίνια του Ελαιοτριβείου-Μουσείου Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου (Αύγουστος 2009)
Παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, της Πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πλήθος κόσμου , «ξαναζωντάνεψε» το Σάββατο 1η Αυγούστου 2009, μέσω της τελετής των επίσημων εγκαινίων, το παλιό Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο της Λέσβου, το οποίο αποκαταστάθηκε με πρωτοβουλία της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος.
Η τελετή των εγκαινίων του αναστυλωμένου βιομηχανικού συγκροτήματος, που δημιούργησε το 1887 ο προύχοντας Νικόλαος Βρανάς, παππούς του Λέσβιου νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρη Σιούφα και του Πρόεδρου της Εταιρείας Αρχιπέλαγος διακεκριμένου σκηνοθέτη κ. Νίκου Κούνδουρου, που έθεσαν σε λειτουργία τις παμπάλαιες μηχανές του εργοστασίου. Ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος ποιητής κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος και το ιδρυτικό μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του έργου – καλωσόρισαν το κοινό και αναφέρθηκαν στη σημασία της προσπάθειας για την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου.
Το έργο αποκατάστασης και αναστήλωσης ολοκληρώθηκε χάρη στη χρηματοδότηση του Γ’ ΚΠΣ (Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου – Ο.Π.Α.Α.Χ), της Εθνική Τράπεζα, της Βουλή των Ελλήνων, της Cosmote και άλλων χορηγών.
Μετά την τελετή των εγκαινίων, ο φιλόξενος χώρος της αυλής του ελαιοτριβείου πλημμύρισε από τους ήχους του ρεμπέτικου, καθώς οι προσκεκλημένοι και το κοινό είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική γιορτινή μουσική παράσταση «Ονείρου Ελλάς» με το συγκρότημα «Café Aman του Φέρρη» που δημιουργήθηκε το 2001 από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη και τη Θέσια Παναγιώτου, η οποία είναι η μουσική του διευθύντρια.
Τα εγκαίνια του Ελαιοτριβείου – Μουσείου στον Παπάδο ήταν μια πραγματική γιορτή, αντάξια ενός μεγάλου πολιτιστικού έργου που ολοκληρώθηκε «…γιατί γιορτή θέλαμε να είναι η σημερινή μέρα που η Εταιρεία Αρχιπέλαγος παραδίδει στους φυσικούς του αποδέκτες το νεκραναστημένο αυτό εργοστάσιο…», όπως είπε επιγραμματικά στο χαιρετισμό του ο Νίκος Κούνδουρος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, στο δικό του σύντομο χαιρετισμό, συνεχάρη τους συντελεστές και εμπνευστές αυτού του έργου, τονίζοντας χαρακτηριστικά : «…ζήσαμε όλοι συγκλονιστικές στιγμές με το να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές και η εγκατάσταση…», ενώ πρόσθεσε πως όταν είδε το σύνολο της δουλειάς και του έργου που συντελέστηκε στο παλιό ελαιοτριβείο του Παπάδου «έμεινε άφωνος». Σημείωσε ακόμα πως «η Βουλή εμπράκτως υποστηρίζει τέτοιου τύπου δράσεις…».
Την εκδήλωση των εγκαινίων παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και τ. Υπουργός Κώστας Λαλιώτης, οι Βουλευτές Γιάννης Γιαννέλης (Ν.Δ), Ηλίας Μπεριάτος και Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη (ΠΑΣΟΚ), ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης (ΠΑΣΟΚ) και ο τ. Υπουργός Φραγκλίνος Παπαδέλης. Παρόντες επίσης ήταν ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιάννης Λέκκας, ο Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Νάσος Γιακαλής, ο Δήμαρχος Μηθύμνης Στέλιος Καραντώνης, ο Δήμαρχος Ευεργέτουλα Μιχάλης Πολυπαθέλης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης, ο Δήμαρχος της Τουρκικής πόλης Καραμπουρνού Σερντάρ Γιασά κ.ά. Από τον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων, οι γνωστοί ζωγράφοι Ηώ Αγγελή, Γιάννης Αδαμάκος, και Νίκος Στρατάκης – που φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το Βιομηχανικό Μνημείο και την Ελιά -, ο Διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και ο ποιητής Θανάσης Νιάρχος.
Συναυλία για την αποκατάσταση του Ελαιοτριβείου Βρανά (Αύγουστος 2008)
Την Κυριακή 3 Αυγούστου 2008 στο Ελαιοτριβείο Βρανά στον Παπάδο, μέσα σε μοναδική ατμόσφαιρα στην ευρύχωρη και φιλόξενη εσωτερική αυλή του πανέμορφου βιομηχανικού μνημείου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία μουσική εκδήλωση, μια πρωτοβουλία της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Αρχιπέλαγος, για τη στήριξη του μεγάλου έργου της αποκατάστασης και επαναλειτουργίας του ως μουσείο.
Οι χίλιοι πεντακόσιοι, περίπου, θεατές που έδωσαν το παρόν, μοιράστηκαν μια σπάνια μουσική εμπειρία που τους χάρισαν ο καταξιωμένος συνθέτης Νίκος Ξυδάκης – ο οποίος τραγούδησε μαζί με τη θαυμάσια νέα ερμηνεύτρια Νάνα Μπινοπούλου αγαπημένα παλιά και νεώτερα τραγούδια του – το συγκρότημα Encardia – που ερμήνευσε μερικά από τα πιο όμορφα ελληνόφωνα τραγούδια της Κάτω Ιταλίας – και το κουαρτέτο Οίστρον που έπαιξε, σε εμπνευσμένες ενορχηστρώσεις, μουσικά θέματα από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο. Τη «λεσβιακή νότα» του προγράμματος, αποτέλεσαν τρία μελοποιημένα ποιήματα της Σαπφούς σε μετάφραση του Οδυσσέα Ελύτη, αλλά και δυο παραδοσιακά ορχηστικά κομμάτια (Το «Απτάλικο» και «Τα ξύλα»), από τη λαϊκή μουσική παράδοση της Μυτιλήνης.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης κ. Νάσος Γιακαλής και ο Δήμαρχος Γέρας κ. Σωτήρης Ζαμτράκης, ο οποίος αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια στην πρωτοβουλία της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, στην οποία – όπως υπογράμμισε – ανταποκρίνονται με θέρμη οι κάτοικοι της περιοχής.
Πριν από την έναρξη της συναυλίας – η οποία πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής και της Αγροτικής Τράπεζας – καλωσόρισαν το κοινό και αναφέρθηκαν στη σημασία της προσπάθειας για την αποκατάσταση του ελαιοτριβείου, ο Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος ποιητής κ. Λευτέρης Παπαδόπουλος, το ιδρυτικό μέλος της βουλευτής κ. Νίκος Σηφουνάκης – ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση του έργου – και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Αρχιπέλαγος, διακεκριμένος σκηνοθέτης κ. Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του, είπε: «Σας καλωσορίζω στην αποψινή εκδήλωση, που συμβολίζει την επιβεβαίωση μιας πρωτοπόρας και ευγενικής προσπάθειας, η οποία κοντεύει να ολοκληρωθεί, και σας εύχομαι να ζήσετε ακόμα ένα μαγικό βράδυ σ’ αυτή τη φιλόξενη αυλή που θα είναι από δω και μπρος ανοιχτή σε σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα. Η επόμενη συνάντησή μας δεν θα αργήσει. Θα γίνει στα εγκαίνια του Ελαιοτριβείου Βρανά, ενός έργου που έγινε το όνειρό μας. Ενός ονείρου που σας ζητάμε να μοιραστείτε μαζί μας. Ενός μνημείου που ανήκει στη Λέσβο και τους ανθρώπους της.»